RSS

Ne verjemite vsemu, kar preberete

18 Jun

…še posebej, če ste to prebrali na internetu!

Tale naslov morda malce preseneča, saj tudi sama na spletu objavljam članke s področja zdravja in prehrane. Vendar moram kljub temu napisati nekaj na to temo, saj je internet preplavljen s članki, ki so v najboljšem primeru nekoristni, v najslabšem pa za posameznika lahko celo zelo škodljivi. Današnji članki (in to še posebej velja za izjemno kompleksno področje zdravja in prehrane) so po navadi rezultat dela novinarjev, ki jih tema zanima ali pa ne, gotovo pa v veliki večini primerov nimajo potrebne izobrazbe, zato povsem nekritično prepisujejo/prevajajo pisanje drugih. Velik problem so tudi članki zavedenih fanatikov in ekstremistov (ki morda naredijo še največ škode od vseh) in pa seveda reklamni članki, ki bi jih morali vedno jemati z rezervo.

Pa si poglejmo enega izmed bolj ekstremnih primerov, ki problem spletne svobode govora prikazuje na zelo nazoren način. Gre za slovenske podpornike sadjejedstva oz. t.i. “naravne higiene”, ki se v svojih člankih sklicujejo na argumente iz področja antropologije. Tu je nekaj njihovih objav (večinoma prepisujejo drug od drugega) na različnih spletnih straneh:

http://www.institutnaravnegazdravja.com/index.php?Itemid=40&id=18&option=com_content&task=view

http://www.pozitivke.net/article.php/zelenjava-Sadje-Predniki-Antropolog-Clov

http://www.pozitivke.net/article.php/20040127194132742

http://www.pravljicna.si/kaksna-hrana-je-primerna-za-ljudi

Navedbe zgornjih avtorjev so zašle celo v dotično diplomsko delo:

http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/persic-evelina.pdf

Osebno pa sem v znani tiskani reviji med pismi bralcev naletela na tole:

V marčevski oddaji Konfikt na televiziji Net TV je direktor Zdravstvenega doma Radlje Martin Bigec izjavil, da je človek bil že od vedno vsejed. Če je to res, ali lahko zdravnik javnosti posreduje dokaze o tem, kako so se prehranjevali prvi ljudje na tem planetu?

Njegovo izjavo lahko izpodbijata antropologa dr. Alan Walker in dr. Vaughn Brynt, ki sta ugotovila, da je človek, kot ga slika ortodoksna znanost, lovec in mesojedec, ki na ognju peče grobo razkosane dele živalskih trupel, samo mit. Dr. Walker je pri poglobljenih raziskavah fosiliziranih zob naših starodavnih prednikov ugotovil, da se niso hranili z mesom, listjem, travo in koreninicami, ampak je v njihovi prehrani prevladovalo sadje!

Ob koncu raziskav je ugotovil: »Nobenih izjem ni! Čisto vsak zob, ki sem ga pregledal, naj je pripadal človečnjaku izpred dvanajst milijoni let ali pa homo erecticusu, je kazal znake sadjejedstva!« Dr. Brynt, vodja Antropološkega oddelka na University A & M (College Station) v Texasu, ZDA, je jasno postavil tezo, da se je človek še pred nekaj deset tisoč leti prehranjeval izključno s sadjem in semeni, občasno z zelenjavo, listjem, še redkeje z mesom in jajci, pil je vodo, obroki so bili sestavljeni glede na okus in vonj trenutno razpoložljive hrane.

To svojo trditev je postavil na osnovi poglobljenih raziskav koprolitov. Dr. Brynt je na osnovi analiz ugotovil (mogoče je ugotoviti celo, ali je človek semena zdrobil ali zgrizel, preden jih je pogoltnil, saj semena z žvečenjem razpadejo drugače, kot tista zdrobljena ali zmleta), da je bil jedilnik pračloveka sestavljen iz sadja, orehov, lešnikov, semen in surove zelenjave. Odkril ni nobenih deformacij na okostjih, ki bi kazale na pomanjkanje določenih snovi v njegovi prehrani, našel je le en zob, ki ga je načela zobna gniloba, le en zob v mnogih lobanjah. (Vir: P. Newhouse, Je Controle Mon Stress, p.79-80).

Takšne informacije so bržkone znane tudi tistim, ki pišejo zgodovino človeštva in učbenike za osnovne,srednje, višje in visoke šole, zdravstvene akademije. Vprašanje je zakaj zavajajo odraščajočo mladino? Je znanost o človeški prehrani pogojena od zahtev prehrambene industrije, ki na osnovi teh zgrešenih, zavajajočih znanstvenih učenj dobro trži svoje proizvode, ki povzročajo razvoj vseh oblik bolezni? Seveda pri tem velja načelo: »Samo bolan človek je profitabilen človek!«

Ker poznam primere ljudi, ki so nekaj časa jedli izključno presno hrano (mednje spadajo tudi sadjejedci), rezultat “podviga” pa so bile številne zelo neprijetne posledice, sem se odločila preveriti verodostojnost podatkov. Na koncu koncev avtorji omenjajo znanstvenike, navajajo vire…

Najprej sem na Googlu poizkusila poiskati ime “Vaughn Brynt” (to naj bi bil tisti ameriški antropolog, ki je “jasno postavil tezo, da se je človek še pred nekaj 10 000 leti prehranjeval izključno s sadjem”). Dobila sem samo slovenske rezultate. Izgleda, da se je nekdo nekoč zatipkal, ostali pa so napačno ime prepisali.

Google namesto tega predlaga ime “Vaughn Bryant”, kar se dejansko izkaže kot ime antropologa iz univerze A&M v Teksasu, ki preučuje koprolite (fosilne izločke) in na podlagi njih poskuša ugotoviti, kako smo ljudje včasih jedli. O Vaughnu Bryantu ni na internetu v angleškem jeziku moč najti niti ene objave, ki bi kazala na to, da je podpornik sadjejedstva, našla pa sem nekaj drugih člankov, npr. tegale:

http://www.people.com/people/archive/article/0,,20072984,00.html

V slovenščino prevedeni odstavek iz tega članka:

Bryant je odigral vlogo lastnega poskusnega zajca in mesece jedel hrano, bogato z vlakninami, vključno s kaktusi, juko in semeni rastline mesquite. Visoko potrebo po beljakovinah je pokril tako, da je jedel ribe in pusto meso, pri prazgodovinskih poslasticah, kot so miši, kače in kuščarji, pa je potegnil črto. Shujšal je za 13 kg in zopet dosegel svojo srednješolsko težo.

Hmmmm… Vaughn Bryant je shujšal z dieto, bogato z beljakovinami, kot so ribe in pusto meso? Se tudi vam zdi, da tole sploh ne sovpada s sporočilom sadjejedcev?

Naslednji članek, ki sem ga našla v povezavi z njim, pravi:

S pomočjo genetske rekonstrukcije so ugotovili, da je imel prebivalec jame Hinds Cave 24 do 48 ur pred veliko potrebo celo pojedino — koprolit naj bi vseboval antilopo, zajca, podgane, veverice in osem vrst divjih rastlin.

http://www.mcmaster.ca/research/sciencecity/globe-article_poinar.htm

Po poročilih slovenskih sadjejedcev naj bi bili koproliti sestavljeni iz “sadja, orehov, lešnikov, semen in zelenjave”. Resnica je malce drugačna — sadja antropologi, ki se ukvarjajo s koproliti, še omenijo ne. Namesto tega v prvi vrsti naštejejo ostanke “grobo razkosanih delov živalskih trupel”.

Kaj pa tisto, da Bryant “ni odkril nobenih deformacij na okostjih, ki bi kazale na pomanjkanje določenih snovi v njegovi prehrani, le en zob je našel, ki ga je načela zobna gniloba, le en zob v mnogih lobanjah…”?

Na Googlu sem poskusila najti karkoli na to temo z iskanjem vseh možnih ključnih besed, ki sem se jih tisti trenutek spomnila — našla nisem ničesar. K sreči pa naši sadjejedci tu navajajo vir: P. Newhouse, Je Controle Mon Stress. Na Googlu sem preverila še ta vir — spet izključno Slovenci, ki prepisujejo en od drugega! Iskanje sem ponovila še z malo drugačnimi ključnimi besedami, npr. samo z naslovom, z besedo zobje v angleščini, v francoščini… še vedno nič. Si je ta vir nekdo preprosto izmislil, sploh glede na to, da je danes na internetu moč najti tudi najbolj obskurno publikacijo? (Mimogrede, če vas zanima kvalitetna in zanimiva raziskava o deformacijah okostij in zobni gnilobi, si preberite o Dr. Weston A. Price-u.)

Nato sem poizkusila srečo še z guglanjem antropologa po imenu Alan Walker. Ta človek naj bi preučeval zobe in ugotovil, da smo bili včasih sadjejedci — oz. naj bi celo izjavil, kot pišejo naši zagovorniki sadjejedstva v zgoraj omenjenih člankih: “Nobenih izjem ni! Čisto vsak zob, ki sem ga pregledal, naj je pripadal človečnjaku izpred dvanajst milijoni let ali pa homo erecticusu, je kazal znake sadjejedstva!”

O tem na internetu ni praktično nobenih informacij, našla sem edino naslednjo objavo zagovornikov sadjejedstva iz tujine, ki je zelo verjetno podlaga zgornji trditvi:

http://www.health101.org/art_diet2.htm

Ta objava je že sama po sebi sumljiva, saj prihaja iz “sadjejedskih” virov, ki so rahlo pristranski. Ampak recimo, da je vse res. Na vrhu si lahko preberemo članek iz New York Timesa iz leta 1979, ki opisuje delo antropologa Alana Walkerja. A kot je razvidno iz tega članka, ni Walker odkril nič pretresljivega, sploh pa popolnoma nič, kar bi zagovarjalo sadjejedstvo. Pregledal naj bi nekaj zob različnih človečnjakov in Homo erectusa (tu je graf, iz katerega je razvidno, da se je Homo erectus — in ne homo erecticus! — od nas odcepil pred cca 1,5 milijona let) in zapisal:

  • Vsi zobje človečnjakov iz 12 milijonov trajajočega obdobja pred pojavom Homo erectusa so bili zobje sadjejedcev.
  • Vsi preučeni zobje Homo erectusa so bili zobje vsejedov. Homo erectus je bil prva oblika človeka, ki je migriral iz Afrike. Vzorce so našli v večih predelih Afrike in Azije.

Izgleda, da naši sadjejedci zelo slabo razumejo angleško ali pa se mirne duše zlažejo pri povzemanju tuje (nepreverjene) literature. Da sploh ne govorimo o pomanjkanju inteligence… namreč, mar ni najlažje preučiti zob vrste Homo sapiens in na podlagi tega ugotavljati, na kaj smo prilagojeni? Naši zobje so preverjeno zobje vsejedov!

Če povzamem, vsebina zgornjih člankov je, brez najmanjšega pretiravanja, popolnoma neosnovana in zavajajoča (in na žalost še zdaleč ni edini primer). Žal mi je predvsem vsakogar, ki bere takšne objave in zraven ne uporabi kritične presoje; za veliko ljudi se tako ekstremno razmišljanje ne konča dobro. Še Dario Cortese na svojih predavanjih pove, da se je navduševal nad podobnimi “rastlinojedskimi idejami”, dokler ni zabredel v težave. Menda tako zoprne, da zdaj z veseljem poje tudi kak hot dog…

 
2 komentarja

Posted by na 18/06/2012 in Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Ne verjemite vsemu, kar preberete

  1. Anonimnež

    26/06/2012 at 06:47

    Se popolnoma strinjam in se ti najlepše zahvaljujem za take in podobne članke, ki nam, predvsem tistim, ki bolj verjamemo drugim kakor sebi, pomagajo postati bolj kritični do tistega kar slišimo oziroma preberemo.

     
  2. Anonimnež

    10/07/2019 at 08:30

    Hehe, zanimivo. Preberite knjigo dr. Grahama prehrana 80/10/10, ki je že 30 let sadje-jedec. Poka od zdravja, svetuje vrhunskim športnikom… Lahko ga vidite tudi na YT… Tako da pustite ljudem, da sami odločajo…

     

Komentiraj