RSS

Naltrekson v nizkih odmerkih (LDN terapija)

10 Avg
  • Naltrekson v nizkih odmerkih uravnava imunski sistem in delovanje hormonov in je kot tak izjemno učinkovit pri zdravljenju številnih oblik raka in avtoimunskih bolezni.
  • Naltrekson v nizkih odmerkih je poceni in kot tak ne zanima večjih farmacevtskih podjetij, saj so potencialni dobički zelo nizki. Rezultat tega je, da zdravljenje ni oglaševano in ga zato večina zdravnikov ne pozna.
  • Naltrekson v nizkih odmerkih ne odpravlja le simptomov, temveč v telesu regulira pomembne procese, ki lahko pripeljejo do bolezni.

Malo zdravil na recept se lahko pohvali s takšno učinkovitostjo in varnostjo kot naltrekson v nizkih odmerkih (ang. low-dose naltrexone ali LDN). Na podlagi do sedaj izvedenih raziskav in izkušenj na tisoče pacientov postaja vse bolj jasno, da gre za zdravilo, ki bi potencialno lahko pomagalo številnim bolnikom s težko ozdravljivimi boleznimi.

Bolezni, ki jih zdravijo z naltreksonom v nizkih odmerkih (LDN terapijo), so med drugim:

  • različne oblike raka (rak grla, rak prostate, rak dojke, rak mehurja, rak jajčnikov, rak trebušne slinavke, rak jeter…)
  • nevrodegenerativne bolezni: amiotrofična lateralna skleroza (ALS), Alzheimerjeva bolezen, avtizem, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, primarna lateralna skleroza…
  • avtoimunske bolezni: ankilozirajoči spondilitis, celiakija, Crohnova bolezen, Hashimotova bolezen, luskavica, sklepni revmatizem, sistemski lupus, ulcerozni kolitis, skleroderma, miastenia gravis…
  • endometrioza
  • fibromialgija, kronična utrujenost
  • sindrom razdražljivega črevesja
  • HIV/AIDS
  • hepatitis C
  • emfizem
  • diabetične nevropatije

Dr. Bihari, ki naltrekson v majhnih odmerkih že dolgo uporablja v praksi, poroča o vsaj 75% izboljšanju raka pri skoraj četrtini pacientov, ki se prej niso odzvali na zdravljenje. Pri približno 60% vseh pacientov se je bolezen stabilizirala.

Pri raziskavah pacientov z avtoimunskimi boleznimi se je napredovanje bolezni zaustavilo pri skoraj vseh, ki so dnevno jemali nizek odmerek naltreksona. Pri večini pacientov so se simptomi občutno izboljšali. Dr. Bihari je z naltreksonom zdravil že vsaj 400 pacientov z multiplo sklerozo, pri katerih je do novega zagona bolezni prišlo pri manj kot 1%.

Naltrekson spada med opioidne antagoniste in se je sprva uporabljal za zdravljenje zasvojenosti z opiati in alkoholom, vendar so za takšno zdravljenje potrebni veliki odmerki (običajno od 50 do 300 mg naltreksona). Pri terapiji z nizkimi odmerki naltreksona gre dejansko za izjemno nizke odmerke; običajno pacient pred spanjem vzame od 2 do 5 mg zdravila. Pri takšnem zdravljenju so stranski učinki izjemno redki, če se pojavijo, pa so običajno blagi in prehodni (najpogosteje poročajo o nekaj dneh slabšega spanca). Cena terapije se giblje od 10 do 30 EUR mesečno.

Več informacij v angleščini: http://www.lowdosenaltrexone.org/

 
4 komentarji

Posted by na 10/08/2012 in Medicina

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Naltrekson v nizkih odmerkih (LDN terapija)

  1. Denis

    07/08/2014 at 06:08

    Vse ste povedali razen tega, kje se lahko kupi.

    Lp

     
  2. Anonimnež

    08/10/2014 at 10:29

    Samo na recept. Jaz sem ga dobila v protibolečinski ambulanti pod imenom Revia (omenjeni opiatni antagonist).

     
    • Marjanca

      03/12/2014 at 22:18

      V kateri protibolečinski ambulanti pa? A se za to potrebuje napotnico? Zdravilo bi potrebovala za očeta, ki ima raka.

       

Komentiraj