RSS

Domača krema za sončenje

19 Jun

Naravna zaščita pred soncem

O kremi za sončenje s kokosovim oljem, ki jo lahko naredite doma sami, sem že pisala. Glede na to, da je poletna sezona zdaj nedvomno tu, pa si oglejmo še nekaj receptov in nasvetov za pripravo domače zaščite pred soncem.

Sestavine:

  • 50 g olja (kožo pred UV žarki najbolje ščitijo sezamovo, kokosovo, konopljino, avokadovo in arašidovo olje)
  • 1 žlica nastrganega čebeljega voska
  • 1 dl destilirane vode (namesto vode lahko uporabite tudi precejeni zeleni čaj)
  • 5 čajnih žličk cinkovega oksida (lahko uporabite tudi titanov dioksid)
  • 3 žlice gela zdravilne aloje (po želji)
  • Žlica olja pšeničnih kalčkov (po želji)
  • Eterična olja (po želji; pazite le, da ne uporabite olj citrusov, saj le-ta povzročajo opekline)

Doma narejene kreme za sončenje vsebujejo filtre na mineralni osnovi, npr. cinkov oksid in titanov dioksid. To so varne inertne snovi, ki redko povzročajo alergije. Mineralni filtri so problematični edino v mikronizirani oz. nano obliki, ki se absorbira v telo — kupujte le takšne z bolj grobo sestavo! Tako cinkov oksid kot titanov dioksid lahko kupite tudi pri nas, na spletu (npr. Tovarna Organika) ali v lekarnah. Komercialne kreme za sončenje po navadi vsebujejo kemične filtre ali nano delce, katerih vplivi na zdravje človeka so vprašljivi (1).

Postopek izdelave:

  1. V vodni kopeli segrevajte olje in čebelji vosek, dokler se vosek popolnoma ne stopi. Pazite, da olja ne pregrejete po nepotrebnem.
  2. Dodajte vitamin E in eterična olja.
  3. Vse skupaj prestavite v posodo, kjer boste kremo shranjevali.
  4. Dodajte cinkov oksid.
  5. Segrejte destilirano vodo ali čaj, ki morata biti topla. Če želite, vmešajte alojo.
  6. Počasi prelijte mešanico tople vode/čaja in aloje v posodo s kremo in obenem mešajte z metlico (lahko uporabite tudi palični mešalnik).

Nasveti in opozorila:

  • Kremo za sončenje hranite v hladilniku ali na hladnem, suhem mestu.
  • Namažite se vsaj pol ure prej, preden greste na sonce.
  • Omenjena zaščita ni 100% vodoodporna, zato jo je po kopanju priporočljivo ponovno nanesti.
  • Pri pripravi pazite, da ne vdihavate mineralnih filtrov.
  • Zgornji recept ima zaščitni faktor nekje okoli 20, ščiti pa tako pred UVB kot UVA žarki. Če bi želeli močnejšo zaščito, dodajte več mineralnega filtra. Visoki faktorji sicer ne predstavljajo bistveno boljše zaščite pred soncem — npr., UV faktor 100 blokira 99%, UV faktor 50 98% in UV faktor 30 96,7% UVB žarkov.
  • Za gostejšo kremo dodajte več čebeljega voska, za redkejšo kremo dodajte več tekočine.
  • Gostejšo kremo maslene konsistence dobite tudi, če namesto tekočih olj uporabite kokosovo olje.
  • Če dodate več čebeljega voska in ne uporabite vode, bo končni produkt strjen, na telo pa se nanaša podobno kot deodorant v stiku. Če želite nekaj posebnega, lahko še tekočo mešanico vlijete v modelčke različnih oblik in pustite, da se strdi.
  • Če receptu ne dodate mineralnih filtrov, dobite odličen domač losjon za kožo.
  • Eterična olja, še posebej primerna za na plažo, so kokosovo, vanilijevo in sivkino olje. Kot omenjeno zgoraj, v nobenem primeru ne uporabite olj citrusov (pomaranča, limona, bergamotka ipd.), saj le-ti povzročajo fotosenzitivne reakcije, kar pomeni, da vas sonce precej hitreje in močneje opeče.
  • Pred nanosom kreme se prepričajte, da ste že dobili dnevni odmerek vitamina D 🙂

Pa še recept za hitro pripravo kreme za sončenje za vse, ki jim zmanjkuje časa:

  • Kupite vaš najljubši losjon.
  • Dodajte 2 žlički cinkovega oksida.
  • Dobro zmešajte.
  • Uporabite!

Preberite tudi:

 

Značke: , , , , ,

3 responses to “Domača krema za sončenje

  1. Anonimnež

    24/04/2013 at 19:15

    Kje pa se da kupit cinkov oksid?

     
  2. Gaschper

    24/04/2014 at 08:42

    S TEM RECEPTOM BOSTE VSE VRGLI STRAN! ČE V KREME DODAJATE VODO, JE POTREBNO DODATI TUDI EMULGATOR IN KONZERVANS!

     
  3. Anonimnež

    14/05/2014 at 16:47

    Gaschper, čebelji vosek v receptu deluje kot emulgator. Za konzervans pa imate prav. Ta krema je brez konzervansa obstojna en teden v hladilniku, na sonce pa jo sploh ne bi nesla.

     

Komentiraj