RSS

Vodni kefir

04 Jul
Vodni kefir

Foto: Simon A. Eugster

V vročih poletnih dneh nam osvežilne pijače pridejo še kako prav. Namesto gaziranih pijač, ki po navadi vsebujejo veliko sladkorja in aditivov, lahko pripravimo domač vodni kefir z okusom po želji. Vodni kefir vsebuje probiotike (zdravilne bakterije in glive), obenem pa priprava ne zahteva veliko časa in denarja. Je dobra izbira za vse, ki ne uživajo mlečnih izdelkov.

Zanimiva je zgodovina kulture vodnega kefirja (poimenovane tudi tibi ali tibikos) — zrnca kulture naj bi nastala na površini kaktej opuncij v Mehiki, od koder so jih prenesli v raztopino vode in sladkorja. S fermentacijo sladkorjev nastanejo mlečna kislina, alkohol (po navadi ga vodni kefir vsebuje manj kot 1%) in ogljikov dioksid.

Sestavine:

  • 1 l filtirane ali izvirske vode (voda iz pipe po navadi vsebuje kemikalije, npr. klor, ki lahko uničijo kulturo)
  • 1 žlica zrna vodnega kefirja
  • 1 žlica sladkorja (lahko uporabite tudi rjavega)

Po želji lahko k zgoraj navedenemu dodate tudi:

  • suho sadje (pazite, da le-to ne vsebuje žvepla, ki uničuje kulturo)
  • lupino limone ali pomaranče, po možnosti brez pesticidov
  • vodo kokosovega oreha ali sadne sokove (namesto vode), med (namesto sladkorja); pri tem bodite previdni, saj v sadnih sokovih, še posebej pa v medu, ki je antiseptičen, kultura ne uspeva dobro, tako da jo boste morali verjetno kmalu obnoviti

Priprava:

Opozorilo: Pri pripravi ne uporabljajte pribora in posod iz kovine. Plastika, keramika in steklo so v redu.

  1. Vse sestavine dajte v večji steklen kozarec za vlaganje. Na vrh položite gazo ali papirnato brisačo in jo pritrdite z elastiko. Kefirjeva zrna morajo dihati, obenem pa morajo biti zaščitena pred prašnimi delci v zraku.
  2. Položite kozarec na mesto na pultu, kjer ni direktne sončne svetlobe, fermentira naj 24-48 ur. Po 24 urah bo okus kefirja blag, po 48 pa bolj kisel – kaj vam bo bolj všeč, je odvisno od vašega okusa.
  3. Precedite in kefirjeva zrna ponovno uporabite ali shranite. Nekaj tednov jih lahko hranite v sladki vodi (žlica sladkorja na 2 dl vode) v tesno zaprtem kozarcu v hladilniku. Če bi jih želeli hraniti dlje, zrna posušite na papirju na sobni temperaturi; posušena zrna kefirja, hranjena na hladnem, zdržijo vsaj pol leta.
  4. Če ste kefir naredili izključno z uporabo sladkorja, bo končni rezultat precej brez okusa, a ni še nič zamujeno, saj lahko v tej točki dodate kar najrazličnejše okuse. Liter vodnega kefirja lahko npr. zmešate z:
  • 1 dl limoninega, borovničevega, breskovega ali kakega drugega sadnega soka
  • nekaj žlicami ekstrakta vanilije
  • 1 l ohlajenega zeliščnega čaja
  • svežim sadjem (za pripravo smoothijev)

Večjo vsebnost ogljikovega dioksida (mehurčkov) v pijači dosežete tako, da precejen vodni kefir zmešate s sadnim sokom v razmerju 4:1 in vse skupaj prelijete v tesno zaprto steklenico, npr. steklenico za pivo ali vino z novim zamaškom. Mešanica naj nekaj dni stoji pri sobni temperaturi; kljub temu, da ste zrnca odstranili, se preostale bakterije in glive hranijo z dodanim sadnim sokom in proizvajajo pline. Pijačo ohladite in postrezite. Na zdravje!

Več informacij v angleščini:

 
1 komentar

Posted by na 04/07/2012 in Kuharski recepti

 

Značke: , , , , , ,

1 responses to “Vodni kefir

  1. nina

    30/06/2017 at 19:21

    pozdravljena,
    zanima me kje se lahko kupi vodna kefirjeva zrna?

    lp Nina

     

Komentiraj