RSS

Fruktozna intoleranca

17 Apr

Fruktozna intoleranca (intoleranca za fruktozo, malabsorpcija fruktoze) je zelo pogost — ocenjujejo, da je do 30% belcev intolerantnih na fruktozo — in velikokrat nediagnosticiran problem, ki lahko vodi do številnih simptomov sindroma razdražljivega črevesja in drugih zdravstvenih problemov.

Do fruktozne intolerance pride, kadar telo ne more absorbirati oziroma pravilno prebaviti fruktoze (sadnega sladkorja). Posledica tega je, da fruktoza pride v črevesje, kjer hrani bakterije in glive, ki se razrastejo in proizvajajo pline (ogljikov dioksid, vodik, metan) ter mlečno kislino. Simptomi so napenjanje, krči, driska in drugi simptomi razdražljivega črevesja. Očitne prebavne motnje pa ima le približno polovica ljudi, ki so intolerantni na fruktozo.

Znanstveniki so ugotovili, da je fruktozna intoleranca povezana tudi z nezbranostjo, depresijo in željo po sladki hrani. Druga velika nevarnost pri malabsorpciji vseh sladkorjev pa je, da se na tak način iz telesa izgubljajo hranilne snovi, kar lahko vodi do pomanjkanja pomembnih mineralov, npr. kalcija ali železa in posledično anemije ali osteoporoze. Testi za ugotavljanje fruktozne intolerance niso zapleteni — gre za dihalne teste, ki jih izvajajo v alergoloških ambulantah — žal pa kljub temu v veliko primerih ostaja nediagnosticirana.

Sadni sladkor najdemo v sadju (že naše babice so vedele, da preveč sadja lahko vodi do različnih prebavnih motenj), v večjih količinah pa je prisoten tudi v nekaterih predelanih sladkih proizvodih. Na kaj moramo biti torej pozorni pri fruktozni intoleranci?

  • Sadje in zelenjava, ki vsebuje veliko fruktoze
  • Večje količine kateregakoli živila, ki vsebuje fruktozo — npr. sadje, sadni sok, suho sadje, paradižnikova mezga…
  • Koruzni sirup: predelana oslajena hrana lahko vsebuje veliko koruznega sirupa
  • Kristalizirana fruktoza, ki jo v trgovinah najdemo pod imenom sadni sladkor
Advertisements
 
Komentiraj

Posted by na 17/04/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: