RSS

Vedenjski simptomi prehranskih intoleranc

08 Jul

O presenetljivih rezultatih raziskave, ki je preučevala vpliv prehrane na mlade prestopnike, in o posledicah uvedbe zdrave prehrane v šolah sem že poročala. Pa si vpliv prehrane na vedenje oglejmo še malo podrobneje. Katera živila so najbolj problematična in katere simptome povzročajo?

V 1950-ih sem v Tennesseeju v ZDA delal kot splošni zdravnik pediater. V Jacksonu, mestu s 50.000 prebivalci, smo bili edina ambulanta, specializirana za otroke. V tistih časih smo videvali zelo malo hiperaktivnih otrok. Leta 1970 sem jih srečal že precej več in si vsakega zabeležil. Leta 1980 sem svoja opažanja objavil v reviji Journal of Learning Disabilities — 136 od 182 staršev je poročalo, da je bila otrokova hiperaktivnost povezana s prehrano.

– dr. William G. Crook

Ko so se v ZDA v 1960-ih po policah trgovin razširila predelana živila z aditivi, je alergolog dr. Ben Feingold predlagal, da bi bili vedno pogostejšim vedenjskim težavam lahko vzrok aditivi (npr. umetna barvila, umetne arome ter konzervansi) in salicilati, ki jih najdemo tudi v nekaterih živilih naravnega izvora (1).

Če bi dr. Feingolda takrat vzeli resno, bi milijonom družin prihranili veliko trpljenja. Vendar so Feingoldovo hipotezo uradno potrdili šele leta 2010 v Evropi, pa še to le delno. Na podlagi raziskave Univerze v Southamptonu (2,3) morajo biti živila, ki vsebujejo določena umetna barvila, v EU označena z opozorilom: ‘možen negativen vpliv na aktivnost in pozornost otrok’.

Eliminacijska dieta, največkrat opisana v medicinski literaturi, je t.i. ‘dieta z malo živili’ (ang. Few Foods Diet), ki jo je razvil dr. Egger, poslužili pa so se je tudi v zgoraj omenjenem poskusu na mladih prestopnikih. Pred kratkim so učinke te diete na motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder ali ADHD) preizkusili v dobro zasnovani kontrolirani raziskavi na Nizozemskem (4), ki je leto dni spremljala 100 otrok z omenjeno motnjo. Rezultati raziskave so pokazali, da se je stanje na dieti izboljšalo kar dvem tretjinam otrok. Pred nizozemsko raziskavo je do ugotovitve, da dieta pomaga vsaj 60 odstotkom otrok z vedenjskimi težavami, prišlo že devet drugih raziskav (5,6,7,8,9,10,11,12,13).

Dieta FAILSAFE

Po izkušnjah Food Intolerance Network je dieta z malo živili, ki sestoji iz riža, purana, zelene solate, hrušk in nekaj vrst zelenjave, v praksi izjemno težko izvedljiva. Zato priporočajo eliminacijsko dieto FAILSAFE (RPAH), ki iz prehrane izključi približno 50 aditivov, salicilate, amine ter glutamate, pri hujših simptomih pa tudi mleko in gluten. Po pričevanjih številnih zdravnikov in staršev (v Food Intolerance Network je vključenih že več kot 7000 družin) je dieta FAILSAFE izvedljiva in učinkovita.

V dvojno slepi raziskavi, preverjeni s placebom, ki je vključevala 140 otrok s simptomi motnje pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo, se je stanje na dieti FAILSAFE izboljšalo pri 86 otrocih (6). Spodnja tabela prikazuje odstotek otrok, ki so reagirali na določeno problematično sestavino hrane.

Odstotek Snov Kje jih najdemo

75

salicilati sadje (še posebej sadje, ki je obrano nedozorelo, ki pa danes žal predstavlja večinski delež sadja v trgovinah), zelišča, paradižnik, nekatera zelenjava, umetne arome

60-70

konzervansi predelana hrana, npr. kruh, pijače, suho sadje, šunka

55

umetna barvila predelana hrana; vključno z naravnim barvilom anato (E160b)

40

amini biogeni amini, npr. čokolada, sir, predelano meso

40

antioksidanti sintetični antioksidanti, npr. TBHQ (E319), BHA (E320), BHT (E321)

40

ojačevalci okusa mononatrijev glutamat, inozinati, gvanilati, ribonukleotidi (E600-635), naravni glutamati

20

mleko mleko, jogurt, sir, maslo

< 1

gluten nekateri ljudje imajo težave samo s polnozrnatimi izdelki, ki pogosto povzročajo prebavne motnje (do 20%)

Simptomi

Motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD) smo že omenili, s prehranskimi intolerancami pa so lahko povezani tudi številni drugi simptomi. Po izkušnjah zdravnikov je dieta FAILSAFE najučinkovitejša pri simptomih t.i. motnje nasprotovanja in upiranja (ang. Oppositional Defiance Disorder ali ODD). To so otroci, ki so nejevoljni, prepirljivi, jezni, namerno žaljivi, hitro eksplodirajo in kar naprej ugovarjajo. Osrednja karakteristika te motnje je razdražljivost — simptom, ki se na dieti FAILSAFE najpogosteje izboljša.

Pogosti simptomi prehranskih intoleranc so tudi nihanja razpoloženja, depresija, tesnobnost, panični napadi, obsesivno-kompulzivna motnja, utrujenost in socialna fobija. Pred nekaj leti je poročilo v medicinski reviji opisalo primer 25-letnega pacienta, univerzitetnega diplomanta iz stabilne in urejene družine. Pacientova zgodovina je vključevala motnjo pomanjkanja pozornosti brez hiperaktivnosti, motorične tike, generalizirano anksioznost, socialno fobijo, panične napade, obsesivno-kompulzivno motnjo in pet let hujših depresivnih epizod, ki se niso odzvale na psihotropna zdravila. Tako njegovo razpoloženje kot drugi simptomi so se po približno štirih tednih diete FAILSAFE občutno izboljšali. Dvojno slepo, s placebom preverjeno testiranje je razkrilo, da je bil pacient izjemno občutljiv na salicilate, kasnejši testi pa so pokazali učinke prehranskih aditivov. Ko se je držal diete, je bil fant brez simptomov. V kratkem se je lahko ponovno redno zaposlil.

Ni pomembno, kakšna je diagnoza — motnja pomanjkanja pozornosti z ali brez hiperaktivnosti, motnja nasprotovanja, motnja avtističnega spektra, motnja v duševnem razvoju, duševna prizadetost, zakasnitev govora, vedenjske težave — ali če sploh nimate diagnoze. Splača se preizkusiti, ali so simptomi morda posledica prehranskih intoleranc.

Viri:

Preberite tudi:

 
1 komentar

Posted by na 08/07/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

One response to “Vedenjski simptomi prehranskih intoleranc

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: