RSS

Kokosovo olje v kozmetiki

06 Apr

Kokosovo olje v kozmetiki

Kokosovo olje pridobivajo iz zrelih kokosovih orehov. V kozmetične namene se v tropskih deželah uporablja že stoletja, zadnja desetletja pa njegove blagodejne učinke spoznavamo tudi na zahodu. Kokosovo olje je ena izmed pomembnejših sestavin kozmetike — najdemo ga tako v masažnih oljih kot tudi v najdražjih kremah in balzamih za lase. Toda zakaj ga ne bi preizkusili kar samega? Veliko ljudi je navdušenih nad rezultati, obenem pa lahko na ta način prihranimo nekaj denarja. Z mešanjem z drugimi sestavinami si lahko ustvarimo celo manjšo “domačo drogerijo”!

Koža

Kokosovo olje vsebuje velike količine antioksidantov in majhne molekule maščobnih kislin, ki prodro globoko v kožo. Zaradi svoje sestave je idealen za vlaženje suhe, grobe in zgubane kože, ki ji manjka elastičnosti, antioksidanti pa preprečujejo nastanek prostih radikalov.

Pomaga lahko tudi pri različnih kožnih boleznih, npr. aknah, glivicah, keratozi, dermatitisu ter luskavici, in pospešuje celjenje ran in opeklin.

Uporaba: najpogosteje se nanaša kot vlažilno sredstvo po tuširanju ali kopanju. Lahko ga dodamo direktno v vročo vodo za kopel ali pa ga uporabljamo kot masažno olje. Za piling ga zmešamo z losjonom in sladkorjem.

Nega las

Kokosovo olje je ena izmed bolj iskanih sestavin kozmetike za lase — in to z razlogom! Lase nahrani (še posebej je primeren za izsušene konice) in pospešuje njihovo rast. Po izkušnjah nekaterih uporabnikov deviško kokosovo olje premaga tudi kozmetiko za lase iz najboljših frizerskih salonov.

Uporaba: pred pranjem las nanje do konic nanesite (po možnost segreto) kokosovo olje, pustite nekaj minut in izperite s šamponom.

Tradicionalen postopek: kokosovo olje segrejte z nekaj limone (na ta način odstranite značilen vonj, ki pa ni nujno moteč), nato ga zmešajte z jasminovo vodo.

Zaščita pred soncem

Tropski otoki imajo dolgo zgodovino uporabe kokosovega olja za zaščito pred soncem. Zato je kokosovo olje pogosta sestavina naravnih krem za sončenje, ki so največkrat le mešanica olj s cinkovim oksidom in jih lahko naredite tudi sami.

Domača krema za sončenje: zmešajte 100 g avokadovega olja (lahko uporabite tudi katero drugo olje, npr. sezamovo ali jojobino), 70 g kokosovega olja in 70 g čebeljega voska, vse skupaj segrejte nad vodo ter mešajte, dokler se vosek popolnoma ne stopi. Nato dodajte 1,5 dl destilirane vode in 2 čajni žlički cinkovega oksida ter zmešajte. Po želji lahko dodate tudi eterična olja, alojo ali olje pšeničnih kalčkov. Shranjujte dobro zaprto v temnem prostoru.

Opozorilo: Dokazi za učinkovitost kokosovega olja proti penetraciji sončnih žarkov so omejeni na tradicionalno uporabo otočanov in osebna pričevanja, zato pazljivo preizkusite učinkovitost!

Mila & detergenti

Kokosovo olje se že dolgo uporablja pri proizvodnji mil, detergentov in šamponov. V vseh vrstah vode, od mineralne do morske, ustvari bogatejšo peno od drugih olj. Protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti olja pripomorejo k močnemu antiseptičnemu učinku.

Masaža

Kokosovo olje nam lahko pomaga tudi v primeru preobremenjenosti. Za masažo uporabite olje, ki ste mu dodali nekaj kapljic eteričnega olja (po želji), in združite blagodejne učinke masaže z aromaterapijo.

Kokosovo olje dobite v vseh večjih supermarketih in trgovinah z zdravo prehrano (cena: približno 10-15 EUR za pol kilograma).

Nasvet: Do temperature približno 25°C je olje trdno, na višjih temperaturah pa postane tekoče. Na to bodite pozorni, ko ga boste vzeli s seboj na potovanje.

Preberite tudi: Polinezijske skrivnosti zdrave kože in zdravilstva

 
 

Značke: , , , , , , , , , , , , ,

1 responses to “Kokosovo olje v kozmetiki

Komentiraj