RSS

Polinezijske skrivnosti zdrave kože in zdravilstva

27 Mar

Avtor: Afa K. Palu

Polinezijci in zdravilstvo

Že dolgo pred Max Factorjem, Lorealom in Revlonom so skrivnosti zdrave kože odkrivali naši polinezijski predniki. Skupaj z njimi so v kanujih plule tudi številne rastline — uporabljali so jih kot hrano, v medicinske namene, pri gradnji kanujev in za nego kože. Še dandanes so v Polineziji olja iz semen ključna za ohranjanje zdrave in lepo porjavele kože.

Kot Polinezijec sem svoji materi pomagal pri izdelavi različnih olj iz semen. Nekatera izmed njih so bila namenjena vsakodnevni uporabi, nekatera pa smo podarili obiskovalcem ali prihranili za posebne priložnosti.

Kokosovo olje (Cocos nucifera L.), ki se v Polineziji uporablja že tisoče let, ima dokazano prehransko in kozmetično vrednost. Polinezijci kokosovo olje uporabljajo kot mazilo za ohranjanje gladke in mehke kože. Ponavadi služi kot osnova za mešanje z različnimi cvetovi in drugimi olji iz semen. Dodajajo mu sestavine, kot so npr. mohokoi (ylang ylang), tuitui (kukui) in ahi (sandalovina), in na ta način ustvarijo celo paleto aromatičnih olj. Naši predniki so že tisočletja pred nami vedeli, da so takšna olja za kožo zelo blagodejna, zdaj pa njihova znanja potrjuje tudi sodobna znanost.

Naši predniki so kokosovo olje uporabljali tudi v medicinske namene, predvsem za lajšanje otrdelih sklepov, revme in bolečin v hrbtu. V ta namen so na prizadetem predelu v kožo vtirali večje količine kokosovega olja. Kokosovo olje so mešali s kurkumo in na ta način zdravili bolne novorojenčke in ženske takoj po porodu. Kadar je bilo potrebno spremeniti nepravilen položaj otroka v maternici, so s kokosovim oljem masirali trebuh nosečnice.

Losjoni in kreme na osnovi različnih rastlinskih olj (vključno s kokosovim oljem) naj bi ščitili pred pikom črne muhe (Simulium damnosum). Ugotovljeno je bilo tudi, da so na olju osnovana mazila v obliki kožnih pomad v splošnem dobri repelenti — priporočajo jih kot zaščito pred prebujanjem zaradi komarjev in nočnimi piki. Maščobne kisline v kokosovem olju imajo protimikrobne učinke na gram pozitivne seve bakterij, še posebej učinkovita proti bakterijam in protozojem pa je monolavrinska kislina.

Olje tuitui, bolj znano kot olje iz oreščkov drevesa kukui (Aleurites moluccana L.), se v Polineziji že več kot tisoč let uporablja kot vlažilno sredstvo, nedolgo nazaj pa so njegovo učinkovitost potrdile tudi znanstvene raziskave. Olje oreščkov kukui vsebuje esencialne maščobne kisline (linolejsko in linolno kislino), potrebne za normalno presnovo kože, ki kožo rahlo vlažijo in nežno odstranjujejo odmrle plasti. To dragoceno olje vsebuje tudi vitamina A in E, ki sta izjemnega pomena za zdravje kože in celjenje ran. Morda ga Polinezijci ravno zato redno uporabljajo za masažo bolečih predelov telesa.

Na otoku Tonga meso oreščkov kukui skupaj z dišečimi cvetovi žvečijo, dokler se vse skupaj ne zmehča, nato mešanico izpljunejo in jo nanesejo na kožo s počasnimi, vtirajočimi gibi. To deluje kot rahel piling, iz telesa odstrani umazanijo in ostanke stare kože, koža po tretmaju pa je gladka, čista in dišeča. Tudi aroma cvetov je izjemno privlačna.

Olje feta’u (Calophyllum inophyllum L. — rastlina je bolj znana pod imenom tamano) se podobno kot kokosovo olje in olje kukui oreščkov v Polineziji uporablja že več kot tisoč let, saj ima prav tako številne pozitivne učinke na zdravje kože. To olje pogosto uporabljajo tudi v kozmetični industriji. Vsebovalo naj bi tri vrste maščobnih kislin, ki se hitro vpijejo in kožo navlažijo.

Preberite tudi: Kokosovo olje v kozmetiki

 
 

Značke: , , , , , , , , , , , , , ,

One response to “Polinezijske skrivnosti zdrave kože in zdravilstva

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: