RSS

Dr. Weston A. Price

07 Mar

Dr. Weston A. PriceDr. Weston A. Price (1870–1948), zobozdravnik iz Clevelanda v ZDA, je včasih poimenovan tudi “Charles Darwin znanosti o prehrani”. Odpravil se je namreč na dolgoletno popotovanje okrog sveta, katerega cilj je bilo iskanje povzročiteljev zobne gnilobe in fizične degeneracije, ki ju je vedno pogosteje opažal v svoji zdravniški praksi. Epruvete in mikroskope je zamenjal z raziskovanjem izoliranih ljudi, ki še niso bili pod vplivom civilizacije.

Potoval je po celem svetu in ugotovil, da so za primitivne ljudi značilni lepi, ravni zobje, odpornost na karies, močna, lepo razvita telesa, odpornost proti boleznim in prijazni, pošteni značaji.

Ti primitivni ljudje pa so bili v močnem kontrastu z ljudmi iste rase, ki so včasih živeli le nekaj kilometrov stran in ki so imeli dostop do “osiromašene hrane civilizacije” – predvsem sladkorja, bele moke, marmelad, želejev, piškotov, pasteriziranega mleka, konzerv, peciv, margarine in rastlinskih olj.

Njegove najdbe s celega sveta jasno pokažejo, da so karies, deformirane čeljusti s krivimi, pregostimi zobmi in neprivlačnim izgledom, deformacije ostalega okostja in neodpornost proti boleznim (infekcijskim, degenerativnim ter psihičnim) le posledica pomanjkanja hranilnih snovi za pravilen razvoj človeškega organizma.

Njegova klasična knjiga “Nutrition And Physical Degeneration”, napisana leta 1939, je še danes v tisku (na tej povezavi pa vam je knjiga brezplačno na voljo v elektronski obliki). V njej so objavljene številne fotografije, ki na nepozaben način prikažejo, do česa pride, ko ljudje zamenjajo tradicionalen način prehranjevanja z moderno predelano hrano. V približno 10 letih potovanja po svetu sta Price in njegova žena posnela približno 18,000 fotografij.

Price si je ogledal ljudi praktično po celem svetu, med drugim v Švici, Galskih naselbinah na Hebridih, Eskime in Indijance Severne Amerike, Melanezijce in Polinezijce v Južnem morju, številna afriška plemena, avstralske Aborigine, novozelandske Maore in Indijance Južne Amerike. Kamorkoli je prišel, vedno so ljudje fizično in psihično ravnotežje ohranjali le, če so sledili svoji tradicionalni prehrani, bogati z esencialnimi prehranskimi faktorji.

Price je nato analiziral vzorce hrane izoliranih in modernih ljudi in primerjal vsebnost hranilnih snovi. Ugotovil je, da je hrana primitivnih ljudi vsebovala vsaj štirikrat več kalcija in ostalih mineralov in vsaj desetkrat več v maščobah topnih vitaminov.

Price je tudi ugotovil, da so primitivni ljudje dobro razumeli pomen prehrane med nosečnostjo, obenem pa so uporabljali posebne prehranske programe tudi pred zanositvijo, in to s strani obeh staršev. Posebno vrsto hrane so poznali tudi za nosečnice in doječe matere.

Značilnosti tradicionalnih načinov prehranjevanja:

  1. Prehrana zdravih, neindustrializiranih ljudi ne vsebuje rafinirane oz. denaturirane hrane in sestavin, kot so: rafiniran sladkor ali fruktozni sirup; bela moka; konzervirana hrana; pasterizirano, homogenizirano ali posneto mleko; rafinirana ali hidrogenirana rastlinska olja; proteinski praški; umetni vitamini; toksični dodatki ter barvila.
  2. Vse tradicionalne združbe uživajo neko vrsto živalske hrane, na primer: ribe, školjke; kopensko in vodno perutnino; kopenske in vodne sesalce; jajca; surovo mleko in mlečne proizvode; kuščarje; insekte. Poje se cela žival: meso mišičja, notranji organi, kosti in maščoba; najrajši pa imajo organe in maščobo (ki pa niso dostopni v velikih količinah).
  3. Prehrana zdravih, neindustrializiranih ljudi je leta 1930 vsebovala vsaj štirikrat več mineralov in v vodi topnih vitaminov ter vsaj desetkrat več v maščobah topnih vitaminov od povprečne prehrane v ZDA.
  4. Vse tradicionalne kulture so jedle določen delež kuhanih živil, a vedno tudi določen delež surovih živil.
  5. Tradicionalna prehrana vsebuje približno enake količine omega-6 in omega-3 esencialnih maščobnih kislin.
  6. Vsi tradicionalni jedilniki vsebujejo nekaj soli.
  7. Vse tradicionalne kulture uživajo tudi kosti, po navadi v obliki želatinastih kostnih juh.
  8. Tradicionalne kulture poskrbijo za zdravje prihodnjih generacij s posebno prehrano za bodoče starše, nosečnice in odraščajoče otroke, s primerno razporeditvijo nosečnosti ter s poučevanjem mladine o načelih zdrave prehrane.

Tabela 1: Odstotek zob z zobno gnilobo pri različnih populacijah.

Skupina “Primitivni” “Modernizirani”
Švicarji 4.60 29.8
Galci 1.20 30.0
Eskimi 0.09 13.0
Severni Indijanci 0.16 21.5
Seminole Indijanci 4.00 40.0
Melanezijci 0.38 29.0
Polinezijci 0.32 21.9

Prehrana zdravih primitivnih ljudi, ki jih je Price preučeval, je bila po vsem svetu zelo različna. V švicarskih vaseh, kjer je Price pričel s svojimi raziskavami, so prebivalci jedli mlečne proizvode (sveže mleko, maslo, smetano in sir), gost ržen kruh, nekaj mesa, kostno juho in malo zelenjave (kar so jo lahko pridelali med kratkimi poletnimi meseci, ko uspeva v tem predelu Alp). Zobje otrok so bili prekriti z gosto zeleno sluzjo, a Price je kljub temu odkril le približno en odstotek zob z zobno gnilobo. Otroci so pozimi hodili bosonogi po ledenih potokih, medtem ko sta Price in njegova žena morala nositi debele volnene plašče. Kljub temu otroških bolezni praktično ni bilo in v vasi ni bilo nikoli niti enega primera tuberkuloze.

Odporni galski ribiči, ki so živeli na otoku ob Škotski, v nasprotju s Švicarji niso jedli nobenih mlečnih proizvodov. Sadja in zelenjave ti ljudje niso poznali, saj tam ne uspeva; Price piše o tem, kako majhna deklica s Hebridov ni še nikdar prej videla jabolka. Ribe so predstavljale večino njihove prehrane, jedli pa so jih skupaj z ovsom. Ribje glave, napolnjene z ovsom in nasekljanimi ribjimi jetri, so bile tradicionalna jed, in obenem zelo pomembna jed za odraščajoče otroke.

Prehrana Eskimov, ki je bila sestavljena pretežno iz rib, ribjih iker in morskega življa, vključno z mroževim oljem in mastjo, je omogočala, da so eskimske ženske na svet spravljale enega odpornega otroka za drugim, ne da bi kdorkoli trpel zaradi slabega zdravja ali zobne gnilobe. V Kanadi, na Floridi, ob Amazonki, v Avstraliji in v Afriki so lovci in nabiralci jedli predvsem divjačino, še posebej dele, ki se jim civilizirani ljudje najrajši izogibamo – organe, kri, kostni mozeg in žleze, še posebej nadledvične žleze – in številne žitarice, korenine, rastline in sadje.

Nekatera afriška plemena, npr. Masaji, pa so uživala pretežno živila živalskega izvora, redila so živino in jedla njihovo meso, kri in mleko skupaj s široko paleto zelišč. Jedilnik prebivalcev otokov Južnega morja in Maorov na Novi Zelandiji je bil pretežno sestavljen iz morske hrane – rib, morskih psov, hobotnic, školjk – in svinjine ter svinjske maščobe. Uživali so tudi raznoliko rastlinsko hrano, na primer kokos, maniok in sadje. Price je ugotovil, da so izolirani ljudje (celo indijanska plemena iz Visokih Andov) na vsak način poskušali priti do morske hrane. Insekti so bili prav tako pogosta hrana v vseh regijah z izjemo Arktike.

Hrana, ki je bila zmožna ohranjati odlično zdravje ljudi raznolikih ras in različnih podnebij pa je bila vedno polnovredna, naravna hrana – polnovredne žitarice, organi, polnovredni mlečni proizvodi, zelenjava in sadje, meso, ribe, insekti, korenine… Skupno vsem skupinam je bilo tudi to, da niso uživale “moderne” predelane hrane v obliki sladkorja, rafinirane moke in žarkih ter kemično spremenjenih rastlinskih olj.

Seminoli

Slika 1: Primitivna Seminolka (levo) ima širok obraz z veliko prostora za pravilen razvoj čeljusti. Modernizirana Seminolka (desno), rojena staršem, ki so opustili tradicionalen način prehrane, pa ima ozek obraz, pregoste krive zobe in zmanjšano odpornost proti boleznim.

Prebivalci otočja Samoa

Slika 2: Dobro zdravje se prične z ustrezno prehrano staršev. Samojski fant na levi je rojen staršem na tradicionalni prehrani. Samojski fant na desni pa je rojen staršem na moderni prehrani. Ima premajhno čeljust in manjšo odpornost na zobno gnilobo.

Galci

Slika 3: Zgornja vrsta fotografij: normalna razvitost. “Pregled odraščajočih deklet in fantov na Hebridih je pokazal, da ima le en zob od stotih zobno gnilobo. Splošno fizično stanje teh otrok je odlično. Njihovi obrazi so široki in dobro razviti.” Spodnja vrsta fotografij: omejena razvitost. “To je v močnem kontrastu z otroci iz vasice Harris. Ti otroci imajo v povprečju 32.4 gnilih zob na vsakih sto preiskanih zob. Razlika med krajema, kjer živijo otroci z zgornje in spodnje slike, je manjša od desetih milj. A le spodnji imajo dostop do moderne hrane, ker ima vasica pekarno z modernimi marmeladami in ostalo konzervirano hrano.”

Galska brata

Slika 4: “Fant s Hebridov na levi je imel odlične zobe, fant na desni pa razširjen karies. Ta dva fanta sta brata, ki jesta za isto mizo. Starejši brat z odličnimi zobmi še vedno uživa le tradicionalno hrano – ribe, oves ter nekaj mlečnih proizvodov. Mlajši brat na desni pa ima razširjeno zobno gnilobo, veliko zob mu celo manjka, vključno z dvema sprednjima. Ta brat želi jesti bel kruh, marmelade, osladkano kavo in čokolade. Njegov oče mi je zaskrbljeno pripovedoval, s kakšno težavo zjutraj vstane in se odpravi na delo.”

Švicarski otroci na tradicionalni prehrani

Slika 5: “Izolirani švicarski otroci so izjemnega zdravja. Odpornost jim dovoljuje, da se zvečer igrajo in divjajo naokoli brez pokrival in čevljev, v vodi, ki priteka iz ledenika; to isto vreme je naju prisililo, da sva nosila težke plašče in rokavice in se zapela do vratu.”

Modernizirani švicarski otroci

Slika 6: “V moderniziranih območjih Švice je karies močno razširjen. Zgornja otroka uporabljata bel kruh in sladkarije brez omejitev. Otroka spodaj pa imata zelo slabo razvite čeljusti, zobje so pregosti. Ta deformacija ni genetska.”

Tradicionalni Eskimi

Slika 7: Tipični tradicionalni Eskimi. Vsi imajo široke obraze in široke zobne loke in popolnoma nobenega kariesa. Zgoraj levo ima ženska zlomljen spodnji zob. Imela je 26 otrok popolnoma brez kariesa.

Modernizirani Eskimi

Slika 8: Tipični modernizirani Eskimi. Medtem ko so deformacije čeljusti med primitivnimi Eskimi neznan pojav, se redno pojavljajo v prvi generaciji otrok, rojenim staršem, ki so prevzeli moderno prehrano. Obenem lahko opazimo tudi zožene nosnice in spremenjene obrazne poteze teh otrok.

Tradicionalni Indijanci

Slika 9: Kjerkoli so Indijanci živeli na tradicionalnih živilih (v glavnem meso losa in karibujev), je bila njihova fizična razvitost, vključno z obraznimi in zobnimi loki, popolna. Imeli so skoraj popolno imunost na zobni karies.

Modernizirani Indijanci

Slika 10: Hrana “belega človeka” je močno zaznamovala že prvo generacijo otrok Indijancev. Ti mladi ljudje z deformiranimi čeljustmi so tipični. Tudi ti imajo ozke nosnice in pregoste zobe.

Tradicionalni prebivalci otočja Fiji

Slika 11: Prebivalci otočja Fiji. Razvoj obraznih kosti določi velikost in obliko čeljusti in velikost nosnih prehodov. Opazimo lahko izjemno moč vratu moških zgoraj in lepo oblikovane obraze deklet spodaj. Takšni obrazi so ponavadi del lepo razvitega telesa. Dokler ostanejo na njihovi tradicionalni prehrani, je zobna gniloba pri teh ljudeh izjemno redka.

Modernizirani prebivalci otočja Fiji

Slika 12: Modernizirani prebivalci otočja Fiji prikazujejo učinek uvožene komercialne hrane. Zobni karies postane en glavnih problemov. Zaradi deformacij je onemogočeno pravilno žvečenje hrane. Odraščajoči otroci in nosečnice so še posebej prizadeti zaradi kariesa.

Prebivalci otočja Samoa

Slika 13: Levo je prikazana široka čeljust Samojskega moškega na tradicionalni prehrani. Obrazne kosti na Samojskem dečku desno pa so nerazvite, kar vodi do zgoščenih zob. To je tipičen izraz pomanjkljive prehrane staršev.

 
3 Komentarjev

Posted by na 07/03/2012 in Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , ,

3 responses to “Dr. Weston A. Price

  1. Domen Leskovec

    14/06/2012 at 13:40

    Tole je odlična knjiga. Toplo priporočam za počitniško branje.

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: