RSS

Spodbujevalna odvajala

07 Maj

Spodbujevalna odvajala delujejo neposredno na steno debelega črevesa tako, da stimulirajo živčevje in spodbujajo krčenje, kar potiska blato naprej. Peristaltiko sprožijo z izločanjem vode in elektrolitov. Delovati začnejo v približno šestih urah po zaužitju (kolikor traja, da pridejo do debelega črevesa) in nekje med pol do dve uri po rektalni administraciji. Povzročijo lahko trebušne krče, dolgotrajna uporaba pa lahko vodi do okvare debelega črevesa, odvisnosti (sindrom lenega črevesa) in melanoze kolona.

Spodbujevalna odvajala delimo na dve skupini:

  • derivati difenilmetana: bisakodil, fenolftalein in natrijev pikosulfat
  • antrakinoni: alkaloidi v seni, navadni krhliki (Rhamnus purshiana), aloji in ricinusovem olju

Derivati difenilmetana (npr. bisakodil) močno stimulirajo črevesje. So edina vrsta odvajal, kjer je potrebno odmerek prilagoditi odzivu posameznika.

Antrakinonska odvajala (glikozidi) so snovi, ki jih najdemo v nekaterih rastlinah: sena, aloja, navadna krhlika, čistilna kozja češnja (Rhamnus cathartica; uporablja se v Evropi), korenina rabarbare (uporablja se na Kitajskem). Antrakinonski glikozidi se pretvorijo v aktivno obliko šele v črevesju, pod vplivom bakterij. Novonastale molekule povečujejo količino vode v blatu in stimulirajo peristaltiko.

Zeliščna odvajala Vrsta rastline Aktivna sestavina Metaboliti
Sena Cassia angustifolia
Cassia acutifolia
Senozidi A+B Rein
Aloja Aloe ferox
Aloe barbadensis
Aloini A+B Aloe-emodin
Navadna krhlika Rhamnus purshiana Kaskarozidi A+B Aloe-emodin
Kozja češnja Rhamnus frangula Frangulini A+B Emodin
Korenina rabarbare Rheum palmatum Senozidi A+B Rein, emodin

*Opomba: aktivne sestavine, navedene v tabeli, so različne vrste antrakinonov.

Sena

Gre za posušeno listje in vršičke Cassie senne. Ti pripravki vsebujejo glikozide senozide A in B. Tipična doza je 187 mg (ekvivalent 20-30 mg senozida B). Podobne učinkovine najdemo v korenini rabarbare, ki pa jo pogosteje uporabljajo v Aziji.

Navadna krhlika (cascara sagrada)

Včasih so navadno krhliko imeli za sveto. Aktivna odvajalna učinkovina so kaskarozidi A in B, snovi v lubju, ki so naprodaj v različnih oblikah (tabletah, kapsulah in ekstraktih). Tipičen odmerek navadne krhlike je 300 mg kapsula (enakovredno 20-30 mg kaskarozida A). Pripravek vzamemo zvečer, naslednje jutro pa pride do pospešenega izločanja blata.

Aloja

Prašek iz aloje dobimo z evaporacijo tekočine, ki jo dobimo, če prerežemo list aloje. Vsebuje aloin, ki se v debelem črevesu pretvori v derivate emodina, le-ti pa imajo odvajalni učinek. Po navadi zadostuje ena 250 mg kapsula.

Antrakinoni se nahajajo tudi v zelenjavi, npr. v zelju in zeleni solati, še posebej veliko pa jih je v fižolu (35 mg/kg). Tudi ta zelenjava je dobro odvajalno sredstvo.

Ljudje pogosto izberejo odvajala na zeliščni osnovi, saj mislijo, da so le-ta najbolj naravna in kot taka najbolj varna. Vendar pa zeliščni pripravki niso vedno varni. Posledice jemanja zeliščnih odvajal so lahko neravnotežje elektrolitov (še posebej pomanjkanje kalija), leno črevo, melanoza kolona in povečano tveganje za nastanek raka črevesa, zato jih uporabljajte šele, ko ste že preizkusili nenevarne ukrepe, npr. spremembo življenjskega sloga in varnejša odvajala na osnovi vlaknin.

Kdaj spodbujevalnih odvajal ne smemo uporabljati?

Kontraindikacije so: črevesna obstrukcija, akutno vnetje črevesa in trebušna bolečina neznanega vzroka.

Stranski učinki

  • driska
  • mehko blato
  • bruhanje
  • trebušni krči
  • napenjanje
  • draženje rektuma

Če se pojavijo naslednji stranski učinki, takoj prenehajte z jemanjem in obiščite zdravnika:

  • krvavo blato
  • hudi krči
  • bolečina
  • slabotnost
  • vrtoglavica
  • nenavadna utrujenost
  • kronično zaprtje

Zloraba stimulativnih odvajal lahko povzroči drisko in pomanjkanje kalija, kar lahko vodi do oslabelih mišic in motenj v delovanju srca.

Sindrom lenega črevesa

“Leno črevo” je izraz za anatomske spremembe, ki so posledica dolgotrajnega uživanja spodbujevalnih odvajal.

Raziskave so pokazale, da dolgotrajno uživanje antrakinonskih glikozidov (več kot 3x tedensko, vsaj eno leto) vodi do poškodb črevesnega živčevja, kar povzroči, da črevo ne zmore več normalno izločati blata. Takšne poškodbe povzroča tako oralna kot rektalna administracija antrakinonov.

Znaki in simptomi katartičnega črevesa so med drugim: kronično zaprtje, napenjanje, občutek polnosti, bolečine v trebuhu in nepopolno izločanje blata.

Pri ljudeh s kroničnim zaprtjem so našli povezavo med redno uporabo spodbujevalnih odvajal in poškodbami črevesnih živcev in drugimi strukturnimi spremembami.

Melanoza kolona

Melanoza kolona (pseudomelanosis coli) je pigmentacija sluznice debelega črevesja, ki izgleda kot črne lise okrogle oblike. Sama po sebi ni nevarna, pogosto pa jo najdemo pri pacientih, ki so dlje časa uporabljali antrakinonska odvajala. Melanoza kolona se ponavadi pojavi od 9 do 12 mesecev po začetku dnevne uporabe antrakinonskih odvajal in lahko služi kot pomoč pri diagnosticiranju zlorabe odvajal.

Medtem ko je melanoza kolona benigna in po prenehanju jemanja odvajal sčasoma izgine, pa pogosto otežuje diagnosticiranje drugih črevesnih bolezni.

Ali spodbujevalna odvajala povzročajo raka na črevesju?

Za to zaenkrat nimamo dokazov, obstaja pa povezava, saj so pri posameznikih z rakom na črevesju našli večji odstotek melanoze kolona kot pri zdravih ljudeh.

V raziskavi, v katero je bilo vključenih 1095 pacientov, je bila pojavnost melanoze kolona pri pacientih s črevesnim rakom kar 18,6%. Ker je melanoza kolona relativno zanesljiv pokazatelj dolgotrajne zlorabe odvajal (daljše od 9-12 mesecev), bi iz tega lahko sklepali, da je kar nekaj pacientov z rakom črevesja dlje časa uporabljalo stimulativna odvajala.

Rezultati in vitro in raziskav na živalih prav tako kažejo na možen rakotvoren potencial spodbujevalnih odvajal. Seveda se z ekstrapolacijo rezultatov raziskav na živalih na ljudi ne smemo prenagliti, saj so v raziskavah na živalih zelo dolgo (glede na življenjsko dobo živali) uporabljali precej visoke odmerke odvajal. A ker so povezavo našle tudi nekatere raziskave na ljudeh, moramo biti pri uporabi spodbujevanih odvajal zelo previdni.

 
Komentiraj

Posted by na 07/05/2012 in Medicina

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentiraj