RSS

Dieta FAILSAFE in motnje avtističnega spektra

12 Jul

Otroci z avtizmom so od vseh otrok najbolj občutljivi na različne snovi v hrani. Pri njih lahko najdemo kateregakoli od simptomov prehranskih intoleranc, vključno z izbruhi jeze, prebavnimi motnjami in zakasnitvijo govora. Poleg tega imajo lahko tudi bolj specifične simptome, kot so nezmožnost očesnega kontakta, neprilagodljivost, mahanje z rokami, zibanje in težave pri prepoznavanju obrazov. Vsi našteti simptomi se lahko izboljšajo z uvedbo diete FAILSAFE.

Veliko avtističnih otrok je občutljivih tudi na določene hlapne spojine. Raziskava v ZDA je obravnavala 49 avtističnih otrok na zelo omejeni dieti, zaprtih v posebne “čiste sobe” brez hlapnih organskih spojin, kot so parfumi, čistila, topila in pesticidi. Raziskovalci so poročali, da je bil “širok spekter težkih, kroničnih avtističnih simptomov popolnoma reverzibilen”, saj naj bi otroci, vključeni v raziskavo, “zopet postali normalni” (1).

To je pogumna trditev, vendar v Food Intolerance Network prav tako opažajo velike spremembe pri avtističnih otrocih, ki se striktno držijo diete FAILSAFE. V praksi to pomeni, da se izogibajo aditivom, salicilatom, aminom, glutamatom in hlapnim organskim spojinam, obenem pa je priporočljivo preizkusiti tudi občutljivost na mleko in gluten. Seveda je res, da otrok ne moremo do konca življenja zapreti v popolnoma čisto sobo, vseeno pa lahko zmanjšamo njihovo izpostavljenost hlapnim organskim spojinam doma in šoli.

Treba je poudariti, da se eliminacijska dieta FAILSAFE bistveno razlikuje od diete, ki jo je predlagal Feingold, saj izloči več potencialno problematičnih snovi, kar se tiče meritev salicilatov v različnih živilih, pa se sklicuje na novejše reference.

Za konec pa še kratek odlomek iz filma Fed Up with Children’s Behaviour, kjer starši otrok z avtizmom govorijo o svojih izkušnjah:

Preberite tudi: 

Advertisements
 
Komentiraj

Posted by na 12/07/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: