RSS

Juha za večjo odpornost

11 Jun

Oluščeni ječmen

Opisana juha je na prvi pogled podobna vsem dobro poznanem ričetu, vendar gre za azijski recept s številnimi sestavinami, ki po tradicionalni kitajski medicini krepijo imunski sistem. Priporočajo jo v primeru gripe ali prehlada, uporablja pa se tudi za vzdrževanje zdravja, krepitev telesa na splošno in ohranjanje mladostnega videza.

Na Kitajskem je kuhanje bistven del priprave hrane, s pomočjo katerega pridejo do izraza zdravilne lastnosti različnih živil in zelišč. Dolgo, počasno kuhanje naj bi bilo še posebej primerno za mlajše in starejše ljudi ter za kronične bolnike, saj izboljšuje absorbcijo hranilnih snovi iz hrane.

Sestavine (za 4 porcije):

  • 100 g ječmena (ješprenja)
  • 8 dl vode
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/2 srednje velike čebule, narezane na 1 cm kose
  • 2 strta stroka česna
  • 2-3 stebla zelene, narezana na 1 cm kose
  • 100 g kuhanega fižola (po možnosti azuki, rdeči ali črni fižol)
  • 2 čajni žlički posušenega timijana
  • 2 dl kurje ali zelenjavne jušne osnove
  • 1 dobro opran por, narezan na 0,5 cm kose
  • 50 g zmrznjenega ali svežega graha
  • črn ali bel poper
  • sol
  • šopek rukvice (rukole), narezan na 1-2 cm kose

Priprava:

  1. Ječmen v večji posodi prelijte z vodo in zavrite. Nato zmanjšajte temperaturo in kuhajte še dodatne pol ure.
  2. V večji ponvi segrejte olje in dodajte čebulo ter česen. Mešajte, dokler mešanica rahlo ne porjavi.
  3. V ponev dodajte zeleno, fižol, timijan in jušno osnovo. Pokrito kuhajte 15 minut, nato dobro premešajte. Če se mešanica med tem ali naslednjimi koraki preveč zgosti, dodajte nekaj vode.
  4. Mešanico s fižolom prelijte v posodo z ječmenom. Dodajte por in grah ter začinite s poprom.
  5. Dušite še 15 minut, da se ječmen zmehča.
  6. Solite po okusu (količina soli je odvisna od slanosti jušne osnove).
  7. Preden postrežete, po vrhu potresite narezano rukvico.

Kuhanje fižola: Če imate na razpolago suh fižol, ga najprej namočite za vsaj 8 ur (recimo čez noč). Precedite, dodajte v posodo z nekaj vode in zavrite. Posodo pokrijte in zmanjšajte temperaturo. Fižol azuki bo kuhan v približno 45 minutah, rdeči fižol pa potrebuje približno uro in pol.

Priprava ječmena: V zgornjem receptu lahko uporabite oluščen ali neoluščen ječmen. Neoluščenega je potrebno kuhati dlje, skupno okoli uro in pol. Če ječmen predhodno namočimo, lahko čas kuhanja skrajšamo za 15-20 minut.

 
Komentiraj

Posted by na 11/06/2012 in Kuharski recepti

 

Značke: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: