RSS

Problematični aditivi

24 Apr

V spodnji tabeli so našteti aditivi, ki najpogosteje povzročajo preobčutljivostne reakcije in ki so izključeni na eliminacijski dieti FAILSAFE.

Barvila
Tartrazin E102
Kinolinsko rumeno E104
Rumeno 7G E107
Oranžno FCF E110
Azorubin E122
Amarant E123
Rdeče 4R E124
Eritrozin E127
Rdeče 2G E128
Rdeče AC E129
Indigotin E132
Modro FCF E133
Zeleno S E142
Karamel E150
Črno PN E151
Rjavo HT E155
Anato E160b
Sorbati
Sorbična kislina E200
Natrijev sorbat E201
Kalijev sorbat E202
Kalcijev sorbat E203
Benzoati
Benzojska kislina E210
Natrijev benzoat E211
Kalijev benzoat E212
Kalcijev benzoat E213
Sulfiti
Žveplov dioksid E220
Natrijev sulfit E221
Natrijev bisulfit E222
Natrijev metabisulfit E223
Kalijev metabisulfit E224
Kalijev sulfit E225
Kalijev bisulfit E228
Nitrati in nitriti
Kalijev nitrit E249
Natrijev nitrit E250
Natrijev nitrat E251
Kalijev nitrat E252
Propionati
Propionska kislina E280
Natrijev propionat E281
Kalcijev propionat E282
Kalijev propionat E283
Antioksidanti (galati)
Propil galat E310
Oktil galat E311
Dodecil galat E312
Antioksidanti (butilati)
Terciarni butilhidrokinon, tBHQ E319
Butil hidroksianizol, BHA E320
Butil hidroksitoluen, BHT E321
Ojačevalci okusa (glutamati)
Glutaminska kislina E620
Mononatrijev L-glutaminat (MSG) E621
Monokalijev L-glutaminat E622
Kalcijev di-L-glutaminat E623
Monoamonijev L-glutaminat E624
Magnezijev di-L-glutaminat E625
Ojačevalci okusa (ribonukleotidi)
Dinatrijev gvanilat E627
Dinatrijev inozinat E631
Dinatrijev 5′-ribonukleotid E635
Umetna sladila
Aspartam E951

Nekatere vrste aditivov imajo specifične učinke, na katere bodite pozorni pri testiranju — npr. za ribonukleotide je znano, da povzročajo značilne izpuščaje.

Aditivi, ki jih ni na seznamu, so po navadi manj problematični, vendar lahko nekateri prav tako povzročajo preobčutljivostne reakcije. Sukraloza (E955) lahko povzroči izpuščaje, sladkorni alkoholi ali polioli (E420, E421, E953, E965-E968, E1100) pa v prevelikih odmerkih povzročajo prebavne motnje.

Preberite tudi:

 
Komentiraj

Posted by na 24/04/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: