RSS

Najpogostejši simptomi prehranskih intoleranc – 2. del

23 Apr

Spodaj opisani simptomi veljajo za občutljivost na aditive in naravne kemikalije v hrani, nekateri pa se lahko pojavijo tudi pri intoleranci na mleko in mlečne izdelke, gluten in druga živila. Zanesljivo lahko vzrok težav ugotovite le s poskusno eliminacijsko dieto (npr. npr. brezglutenska/brezkazeinska dieta, dieta FAILSAFEdieta z malo živili ipd.). Če so vaš problem predvsem prebavne motnje oz. sindrom razdražljivega črevesja, si preberite več o izločitvi FODMAP.

Koža — srbečica in izpuščaji

Težave s kožo so zelo pogost simptom prehranskih intoleranc. Pojavljajo se v obliki rdečih izpuščajev in izboklin, luskaste kože, srbenja… Kreme, ki jih v teh primerih predpisujejo dermatologi, sicer blažijo reakcije, na žalost pa je njihovo delovanje po navadi le začasno.

Vzroki takšnih izpuščajev so lahko zelo različni — lahko jih povzročajo določene kemikalije v hrani, plesni, okoljske kemikalije (kozmetika, čistila ipd.) in zdravila. Dermatitis se pogosto pojavi na rokah, nogah in ozadju vratu, še posebej na delih, kjer se potimo.

Veliko občutljivih otrok se spraska do krvi, nohti pa so obrabljeni in se svetijo.

Kožni problemi se pogosto pojavljajo skupaj z drugimi simptomi intolerance; so le en izmed znakov občutljivosti na določeno snov v hrani.

Prebavne motnje

Pri intolerancah moramo biti pozorni tudi na prebavne simptome, saj so ti dostikrat prvi znak intolerance. Lahko se pojavijo v obliki slabega zadaha, napenjanja, glasne prebave, spahovanja, krčev, driske, zaprtja… V skrajnem primeru lahko pride tudi do krvavitve iz prebavil. Zdravniki pri ljudeh s prehranskimi intolerancami po navadi postavijo diagnozo sindrom razdražljivega črevesja.

Če oseba z uživanjem problematične hrane nadaljuje, lahko postajajo simptomi iz leta v leto hujši. Nikoli jih ne smemo ignorirati, tudi če je problem le “glasna prebava”.

Nos, grlo, sinusi in ušesa

Alergije in intolerance zelo pogosto povzročijo zamašen ali smrkav nos. Sluz, ki nastane kot posledica intoleranc, je ponavadi brezbarvna. Nos lahko postane tako srbeč, da si ga veliko otrok in odraslih stalno drgne, kar lahko vodi do nastanka horizontalne črte na sredini nosu (tam, kjer se nos “prelomi”). Otroci z nosnimi simptomi velikokrat govorijo “skozi nos” in dihajo z odprtimi usti.

Intolerance povzročijo, da sluznica v nosu zateče. Pogosto je tudi krvavenje iz nosu in različne okužbe. Vsi pridemo v kontakt z mikrobi, a normalno tkivo z zadostno prekrvavitvijo se infekcij lahko ubrani. Zatečejo lahko tudi adenoide, žleze nad nosom, kar povzroči smrčanje. Povečane adenoide ali zatečena nosna sluznica lahko zaprejo pot povezovalnim kanalom, ki vodijo od notranjosti nosu do področja za bobničem ali do sinusov. Če je takšno zatekanje kronično, lahko vodi do ponavljajočih se vnetij ušesa ali sinusov.

Včasih gredo ljudje zaradi posledic intoleranc skozi operacije nosu, grla, ušesa ali sinusov. Nekateri otroci s prehranskimi intolerancami imajo kronično povečane in vnete mandlje.

En pogostejših znakov prehranskih intoleranc so pogosta vnetja ušesa. Nekateri otroci morajo zaradi tega skozi številna čiščenja, saj se tekočina zaradi zatekanja nabira za ušesi. Ti otroci imajo pogosto težave tudi s sinusi.

Pogost znak intoleranc je tudi kašelj. Do kašlja pride zaradi izločanja sluzi v grlo. Ponavadi se ponoči poslabša. Telovadba in tek kašelj pogosto odpravita, saj aktivnost nos začasno sčisti.

Astma

Astmatični napadi in kašelj se ponavadi poslabšajo, če otrok telovadi, se močno smeji, pije hladne pijače ali je hladno hrano, vdihava hladen zrak ali postane razburjen.

Astma pomeni, da so bronhiji v pljučih vneti, zatekli in zakrčeni. Če je astma blaga, vodi le do žvižganja ali cviljenja ob izdihu. V primerih hude astme pa pride do težav pri dihanju.

Podobno kot pri nosu so bolj podvrženi infekcijam tudi zatečeni bronhiji oz. pljuča, v katerih prihaja do prevelikega izločanja sluzi.

Oči

Klasični simptom prehranskih intoleranc so znaki na očeh. Ponavadi so to zatekanje, srbenje, podočnjaki in “vreče” pod očmi. Pogost simptom so tudi rdeče oči. Podočnjaki so lahko črni, rožnati ali modrikasti. Pojavijo se lahko gube. Otroci z alergijami in intolerancami si zaradi srbenja pogosto mencajo oči. Pojavljajo se lahko tudi različni izločki iz oči (jutranje “mačke”).

Pretirano potenje

Nekateri dojenčki in otroci se pretirano potijo, tudi kadar ni vroče. To je lahko očitno kadarkoli, še posebej pa ponoči. Pogosto je potenje povezano tudi z vnetji ušesa. Nekateri ljudje z alergijami in intolerancami se morajo zaradi potenja preobleči nekajkrat dnevno. Pri ljudeh, ki so zelo občutljivi, lahko znoj tudi precej zaudarja, ta vonj pa je težko odpraviti z umivanjem.

Bledoličnost

Ljudje z intolerancami in alergijami so včasih tako bledi, da izgledajo skoraj anemični. Barva je lahko pepelnata ali rumenkasto siva.

Rdečica

Prehranske kemikalije lahko povzročijo tudi razširjenje žil (predvsem v primeru aminov). Do tega lahko pride na licih, še pogosteje pa na ušesnih konicah in nosu.

Razjede v ustih

Razjede v notranjosti ust in na dlesnih so prav tako pogost simptom prehranskih intoleranc.

Hladne noge in roke

Večina otrok in odraslih, ki so okoljsko občutljivi, se pritožuje zaradi hladnih nog in rok. Še posebej je to očitno pri občutljivih ženskah.

Nemirne noge

Občutek nemirnih nog je pogosta posledica kemikalij pri veliko otrocih in starejših, še posebej pri moških. Ti ljudje čutijo, da morajo stalno premikati noge. Posledica tega je lahko stalno gibanje, če pa je gibanje onemogočeno, se človek prične počutiti neprijetno.

Bolečine

Pogoste so tudi bolečine — najpogostejše so bolečine v sklepih, mišicah, pekoča stopala in bolečine v hrbtu.

Težave s spanjem

Nekateri ljudje z intolerancami ne morejo zaspati, če pa že zaspijo, se pogosto zbujajo. V postelji so lahko zelo nemirni. V nekaterih drugih primerih pride do nočnih mor oziroma zelo realističnih sanj (amini v siru).

Težave s pisanjem

Če so občutljivi otroci izpostavljeni alergenom ali kemikalijam, se njihova pisava lahko zelo hitro dramatično spremeni. Otrok, ki postane razdražljiv, depresiven ali odsoten, bo pisal z zelo majhno pisavo ali pa sploh ne bo hotel pisati. Hiperaktiven otrok bo pisal zelo na veliko. Jezen, agresiven otrok bo zabadal pisalo v papir ali pa ga vrgel v bližnjo osebo. Otroci, ki se težko učijo, ali zelo majhni otroci lahko kar naenkrat prično pisati v napačno smer, npr. navzdol, ali pa kot bi pisavo gledal v ogledalu. Ravno tako lahko reakcije na hrano povzročijo spremembe pri risanju ali barvanju.

Hipoglikemija

En težje razumljivih, a vseeno zelo pogostih učinkov kemikalij je hipoglikemija (nenormalen padec krvnega sladkorja). Le-ta se pri otrocih lahko kaže kot pogoste zahteve po hrani. Otrok hoče hrano takoj in ponavadi je to nekaj sladkega.

Simptomi hipoglikemije so med drugim:

 • utrujenost
 • razdražljivost
 • nihanja razpoloženja
 • slabotnost
 • pretirano potenje
 • trzanje mišic
 • nemirne noge
 • huda lakota
 • glavoboli
 • problemi s koncentracijo
 • vrtoglavica
 • tesnobnost
 • panični napadi
 • nenormalno bitje srca (palpitacije)

Nekaj zdravnikov je po izpostavitvi določenim kemikalijam opazilo velika nihanja krvnega sladkorja. To je posledica pretiranega izločanja inzulina, kar lahko vodi tudi do povečanja telesne teže. Takšni otroci so pogosto stalno lačni in posegajo po prigrizkih.

Vedenjske težave

Vedenjske težave so zelo pogost simptom prehranskih intoleranc. Več o tem si preberite v članku Vedenjski simptomi prehranskih intoleranc.

Preberite tudi:

 
Komentiraj

Posted by na 23/04/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: