RSS

Prehranske intolerance – aditivi in naravne kemikalije

22 Apr

Kemikalije, ki lahko povzročajo težave, najdemo tako v predelani kot v naravni hrani. Najpogosteje so to aditivi oz. prehranski dodatki (umetna barvila, umetne arome in konzervansi, npr. sulfiti, nitrati, sorbati), salicilati, amini (histamin, dopamin, tiramin in drugi biogeni amini) in glutamati (vključno z ojačevalci okusa).

Čeprav so problematične kemikalije v največjih količinah prisotne v predelani in/ali hitri hrani (aditivi), jih najdemo tudi v nekaterih nepredelanih ali manj predelanih živilih, tako da je mišljenje, da je naravno nujno tudi dobro, v tem primeru zmotno. Med bolj problematična živila spadajo npr. čokolada, starani siri, starano mesordeče vino, pomaranče in paradižniki. Verjetno ste že slišali, da lahko rdeče vino in siri sprožijo napad migrene?

Pri občutljivosti na kemikalije v hrani ne gre za imunski odziv, ampak je reakcija odvisna od odmerka (podobno delujejo npr. zdravila, alkohol ipd.). Različni ljudje se na kemikalije odzovejo zelo različno, do simptomov pa pride šele, ko je presežena stopnja posameznikove tolerance. Zelo pogosto so tarča kemikalij  otroci z vedenjskimi težavami (npr. motnja pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo), astmatiki in otroci z avtizmom.

Simptomi intolerance na kemikalije so številni in v veliko primerih podobni alergijam, kar lahko zelo oteži ugotavljanje pravega vzroka.

Najpogostejši simptomi so:

  • razdražljivost, nemirnost, motnje spanca
  • nihanje razpoloženja, tesnobnost, depresija, panični napadi
  • motnja pomanjkanja pozornosti, težave s koncentracijo, utrujenost
  • zakasnitev govora, težave z učenjem
  • ekcemi, izpuščaji, srbečica, zatekanje kože
  • zgaga, bolečine v trebuhu, napenjanje, driska, zaprtje in drugi simptomi sindroma razdražljivega črevesja
  • glavoboli in migrene
  • pogosti prehladi, gripa, bronhitis, vnetje sinusov, nabiranje sluzi v grlu, tekoč izcedek iz nosu, kašelj, astma
  • bolečine v sklepih, artritis, nepravilno bitje srca

Ugotavljanje vzroka simptomov je oteženo tudi zato, ker so le redki ljudje občutljivi samo na eno vrsto kemikalij. Po navadi reagirajo na več različnih kemikalij in se jim zdi, kot da so “alergični na vse”. Predstavljajte si, da imate neprestano mačka, ker cele dneve pijete. Bolijo vas glava, križ, sklepi, mišice, muči vas hipoglikemija, alergije, megla v glavi, razdražljivost… Podobno imajo nekateri ljudje kronične simptome zaradi kemikalij v hrani.

V 1950-ih so raziskovalci ugotovili, da so simptomi skupine ljudi s kroničnimi težavami z astmo, ekcemi, srbečico in prebavnimi motnjami podobni predoziranju z aspirinom (salicilno kislino)… pri tem pa je bilo najbolj zanimivo dejstvo, da aspirina v tej skupini nihče ni jemal! Na koncu so prišli do ugotovitve, da so ti ljudje občutljivi na salicilate, ki so v manjših količinah prisotni v številnih živilih rastlinskega izvora. Na salicilate so bili tako zelo občutljivi, da njihovo telo ni moglo razstrupiti tudi zelo majhnih količin, prisotnih v naravni hrani.

Novejše raziskave so potrdile, da kar 66 odstotkov otrok z astmo reagira na konzervans metabisulfit, 21% pa jih reagira na salicilno kislino (aspirin). Astma je pogost simptom prehranskih intoleranc in nekateri ljudje jo lahko popolnoma odpravijo samo z izogibanjem problematičnim kemikalijam.

Občutljivost na kemikalije v hrani je precej pogosta, vendar je v zdravstvenih krogih znanje o tem še precej omejeno. Večinoma so na tem področju obsežneje raziskovali in izobraževali javnost le v Avstraliji. V Avstraliji so v Royal Prince Alfred Hospital razvili tudi posebno eliminacijsko (izločitveno) dieto FAILSAFE (Free of Additives, Low in Salicylates, Amines and Flavour Enhancers), ki je namenjena ugotavljanju občutljivosti na kemikalije.

Preberite tudi: 

Več informacij v angleščini:

Advertisements
 
2 komentarja

Posted by na 22/04/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Prehranske intolerance – aditivi in naravne kemikalije

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: