RSS

Ozemljevanje

20 Apr

Starejši ljudje so zemljo oboževali. Sedeli so na tleh z občutkom, da so blizu nečemu višjemu. Koži je prijalo, da se dotika tal, zato so se pogosto sezuli in hodili bosi. Dotik z zemljo je bil blažilen, krepčilen in zdravilen.

— Ota Kte, indijanski pisatelj in poglavar

Ozemljevanje (ang. earthing ali grounding) je vedno bolj popularna in priznana oblika zdravljenja, ki temelji na stiku z zemeljsko naravno električno energijo. Gre za dovajanje zemeljske energije v telo preko materialov, ki prevajajo električni tok. Ozemljevanje vključuje boso hojo po vlažni travi ali pesku in plavanje v rekah, jezerih ali morju, obstajajo pa tudi posebni komercialni izdelki, kot so npr. ozemljevalna ležišča.

Tudi ozemljevanje ima izvor v vračanju k naravi — človek je večino svoje zgodovine hodil bos ali v obutvi iz naravnih materialov in spal na tleh ter tako preko stika s tlemi prejemal zemeljsko energijo. Po teoriji ozemljevanja se je naše zdravje poslabšalo tudi zato, ker smo prekinili stik z zemljo — sezujemo se le še redkokdaj, obuti smo v obuvala iz umetnih materialov, spimo na posteljah v visokih stolpnicah…

Ko telo izgubi stik z zemljo, ki ima negativen električni naboj, postanejo celice bolj pozitivno nabite. Z drugimi besedami, stik z zemljo nevtralizira električni naboj telesa. Telo neprestano generira reaktivne kisikove spojine, bolj znane pod imenom prosti radikali. Te spojine so zelo pomembne, saj uničujejo tujke v telesu, npr. bakterije in viruse. Preveč prostih radikalov pa ima na zdravje negativen učinek; povezujejo jih s številnimi kroničnimi boleznimi in staranjem.

Prosti radikali so vpleteni v proces vnetja, ki je do določene mere normalen odziv telesa na poškodbo ali bolezen. Če je v telesu vnetje stalno prisotno, pa lahko to vodi do bolečin, problemov v mišicah in sklepih ter tudi do hujših težav, kot so bolezni srca in ožilja, rak in sladkorna bolezen. Skratka, v telesu mora biti prisotno ravno pravšnje število prostih radikalov.

Prostim radikalom manjka elektronov. “Umirimo” jih lahko tako, da jim ponudimo vir elektronov, za to pa imamo na voljo več načinov. Verjetno najbolj znan način je, da uživamo veliko antioksidantov, npr. vitaminov A, C in E ter rastlinskih substanc, kot so polifenoli (ki jih najdemo npr. v čaju, jabolkih, vinu…). Elektrone pa naj bi telo po teoriji ozemljevanja prejelo tudi ob dotiku z zemeljsko površino, in ti elektroni naj bi nevtralizirali proste radikale in znižali vnetje.

Vse skupaj deluje podobno kot ozemljitev električnih naprav — vsi električni sistemi morajo biti za pravilno delovanje ozemljeni, kar pomeni, da so stabilizirani s pomočjo zemeljske električne energije.

Obstaja kar nekaj raziskav, ki so potrdile pozitiven učinek ozemljevanja. V neki raziskavi so ozemljevanje preizkusili na 60 prostovoljcih, ki so vsaj 6 mesecev trpeli zaradi motenj spanja in kronične bolečine v mišicah in sklepih. Vsem so dali t.i. ozemljevalna ležišča, s tem da jih je bilo polovica “placebo” ležišč, torej niso bila pravino povezana z zemljo.

Večina ljudi, ki so spali na pravilno ozemljenih ležiščih, je poročala o zmanjšanju simptomov, medtem ko se pri večini kontrolnih subjektov stanje ni spremenilo. Nekateri “ozemljenci” so poročali o občutnem izboljšanju astme in drugih bolezni dihalnega sistema, sklepnega revmatizma, spalne apneje in previsokega krvnega tlaka. Spodnja tabela povzema rezultate raziskave:

Prizemljevanje - rezultati raziskave

Nekatere raziskave so ugotovile, da lahko ozemljevanje občutno izboljša tudi objektivne parametre, kot so srčni utrip, aktivnost možganskega valovanja in prevodnost kože.

Oglejte si tudi: Pregled raziskav o ozemljevanju (v angleščini)

Advertisements
 
Komentiraj

Posted by na 20/04/2012 in Medicina, Zdravo življenje

 

Značke: , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: