RSS

Recept za pripravo kombuče

19 Apr

Sestavine

 • kultura kombuče (ferment) / čajna goba
 • 70-100 gramov rafiniranega belega sladkorja na liter vode
 • 2 čajni žlički črnega ali zelenega čaja na liter vode

Posode in pripomočki

 • ena 2-4 litrska posoda za kuhanje
 • ena 2-4 litrska steklena ali porcelanasta posoda
 • gumica
 • lanena ali bombažna krpa oziroma papirnata brisača
 • steklenice

Postopek za pripravo kombuče

Najbolje je pričeti s pripravo 2 litrov napitka. Ko bo vaša kombuča kultura dovolj zrasla in se pričela reproducirati, lahko pripravljate večje količine napitka hkrati.

1) Skuhajte čaj kot običajno. Na liter sveže prekuhane vode dodajte 2 zvrhani čajni žlički črnega ali zelenega čaja. Lahko uporabite tudi čaj v vrečkah. Čajni listi se naj namakajo 15 minut.

Zeleni čaj raste na isti rastlini kot črn, le da ni fermentiran. Japonski zdravniki so ugotovili, da zeleni čaj preprečuje rast rakastih celic. Za kombuča napitek priporočamo zeleni čaj. Če ne želite uporabiti zelenega ali črnega čaja, lahko uporabite tudi zeliščne čaje.

2) Prefiltrirajte čajne liste skozi sito oziroma odstranite vrečko s čajem iz vode.

3) Dodajte 70-100 gramov sladkorja na liter čaja, preden se ohladi. Pomešajte čaj, tako da se bo sladkor popolnoma raztopil. 1 žlica sladkorja tehta približno 20 gramov.

4) Ohladite čaj na 20° – 25° stopinj Celzija (da bo mlačen). Če boste kulturo dali v prevroč čaj, bo umrla.

5) Ko se čaj ohladi na sobno temperaturo, ga vlijte bodisi v stekleno, porcelanasto, lakirano glineno ali pa posodo iz nerjavečega jekla. Najbolj se obnese steklena posoda.

Kovinskih posod, ki niso iz nerjavečega jekla, ne uporabljajte, ker lahko nastajajoče kisline reagirajo s kovino. Uporabite lahko tudi posodo iz visokostopenjskega sintetičnega materiala, npr. polietilen ali polipropilen. Izogibajte se uporabi posod iz polivinilklorida (PVC) ali polistirena.

6) Če prvič pripravljate kombučo, dodajte čaju tekočino, ki ste jo dobili skupaj s kulturo. Za vse naslednje priprave novih kultur prihranite dovolj kombuče, da bo predstavljala 10% potrebne začetne tekočine.

7) Dajte živo kulturo kombuče v čaj.

8) Pokrijte posodo z laneno ali bombažno krpo oziroma s papirno brisačo. S tem boste preprečili dostop do napitka sadnim muham, prahu, rastlinskim sporam in drugim onesnaževalcem. Pritrdite krpo na posodo z gumico ali vrvico. Krpa mora biti dovolj porozna, da lahko skoznjo kroži zrak, saj mora kultura dihati.

9) Fermentacijski proces naj traja 8-12 dni, odvisno od temperature. Višja ko je sobna temperatura, hitreje poteka fermentacija. Obdobje 8-12 dni je podano zgolj za orientacijo. Kultura kombuče potrebuje topel in miren prostor – nikar je ne premikajte. Temperatura čaja, v katerem zori kultura, naj bo stalno med 20° in 30°C (idealna temperatura je med 23° in 27°C). Svetloba za proces fermentacije ni potrebna. Posode ne postavljajte neposredno na sonce.

Med fermentacijo kvas razgradi sladkor in ga spremeni v plin (CO2) ter druge organske kisline in sestavine. Kombinacija teh procesov daje kombuča napitku njegov značilni okus.

Napitek je sprva sladek, nato pa postopoma postaja bolj kisel. Če imate raje slajši napitek, prej zaustavite proces fermentacije, če pa vam bolj prija suh ali rahlo kisel okus, naj fermentacija traja dlje.

10) Ko čaj dobi želeno stopnjo sladkosti oziroma kislosti (odvisno od vašega okusa), odstranite kulturo iz posode s čistimi rokami. Sperite kulturo s hladno ali mlačno vodo. Vlijte nov čaj v posodo in takoj dodajte kulturo. Pazite na že prej opisano pravilno temperaturo čaja.

Dobljeni napitek vlijte v steklenice in jih napolnite do začetka vratu. Prihranite približno 10% dobljenega napitka za izdelavo nove kulture. Steklenice dobro zamašite. Napitka pred vlivanjem v steklenice ni potrebno prefiltrirati.

11) Pred pitjem hranite napolnjene in zaprte steklenice vsaj 5 dni.

Kvas bo še naprej deloval in nastali plini ne morejo uhajati iz dobro zaprte steklenice. Slej ko prej kvas preneha delovati. Napitek lahko hranite v steklenicah tudi več mesecev, najbolje na hladnem mestu.

12) Napitek je rahlo peneč in ima prijeten, rahlo kiselkast in osvežujoč okus. Normalno ga pijemo trikrat dnevno – 1 deciliter na tešče pred zajtrkom, 1 deciliter po kosilu in zadnji kozarec malo pred spanjem.

13) Ko pričnete nov fermentacijski proces, ne pozabite dodati novemu čaju vsaj 10% tekočine, ki je že dozorela.

Opozorilo:

Včasih kultura plava na površju, včasih se potopi na dno posode. Oboje je v redu. Ko se kultura potopi na dno, bo na površini čaja pričela rasti nova kultura. Kombuča potrebuje nekaj časa za reprodukcijo. Prične rasti kot tanka plast. Dlje kot jo pustite rasti, debelejša bo. Ker rast nove kulture zahteva dosti časa (3-5 tednov na površini tekočine), počnite to ločeno od priprave napitka.

Kultura kombuče v celoti pokrije površino čaja. Odebeljena kultura je sestavljena iz posameznih plasti, ki jih zlahka odstranimo ter uporabimo za pripravo več napitkov hkrati. Če se kultura potopi na dno posode, bo na vrhu pričela rasti nova.

Na ta način se kultura sama regenerira, dokler ne postane temno rjava. Ko postane umazane, temno rjave barve, jo zavrzite in nadomestite z mlajšo kulturo, ki ste jo vzgojili.

Posoda s kombučo

Vir: Kombucha – zdrav napitek in naravno zdravilo iz daljnega Vzhoda, Günther Frank

 
1 komentar

Posted by na 19/04/2012 in Kuharski recepti

 

Značke: , , , , ,

One response to “Recept za pripravo kombuče

 1. Erika

  18/04/2013 at 00:34

  Pozdrav!
  Mene pa zanima,kako vemo,da kultura,ki jo dobimo ni kakorkoli okuzena (oz.neprimerna za nadaljno uporabo)?? Videla sem oglas da kulturo podarjajo,pa si da si z neuzitno nebi naredila vec skode kot koristi.(ucinkovine kombuce bi preverjala 1.). Lepo prosim za odgovor. lp

   

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: