RSS

Prehranske intolerance – gluten/gliadin

18 Apr

Gluten (oz. natančneje gliadini, iz katerih je sestavljen) je en izmed najpogostejših povzročiteljev prehranskih intoleranc — različne ocene navajajo, da se nanj negativno odzove od 5 pa vse do 30 odstotkov ljudi. Je lepljiva beljakovina, ki naredi testo elastično.

Simptomi intolerance na gluten vključujejo prebavne motnje, bolečine v trebuhu, glavobole, migrene, depresijo, utrujenost in bolečine v sklepih, pogosto pa ga povezujejo tudi z avtoimunskimi boleznimi ščitnice. Skrajna oblika občutljivosti na gluten je celiakija, kjer gluten že v najmanjših količinah poškoduje sluznico prebavnega sistema.

Gluten najdemo v žitaricah; največ ga je v pšenici, manj pa v rži in ječmenu. Najnovejše raziskave kažejo, da bi bil oves lahko del brezglutenske prehrane, saj nekatere sorte ne vsebujejo problematičnih beljakovin. Nekatere države, npr. Švedska in Finska, na tržišču ponujajo t.i. čisti oves (ang. pure oats), ki je varen tudi za ljudi s celiakijo.

Moderna pšenica je hibrid, vzgojen tako, da vsebuje čim večje količine glutena – seveda z namenom, da je pecivo čim bolj rahlo. A takšna hibridizacija obenem pomeni, da je moderna pšenica z vidika prehranske intolerance najbolj problematična izmed vseh žit. Nekateri ljudje, ki imajo težave s takšno pšenico, lahko brez problema uživajo rž, oves, ječmen in pa seveda stare sorte pšenice, kot sta pira in einkorn.

Gluten, podobno kot kazein v mleku, vsebuje opioidne peptide. Opioidni peptidi (poimenujemo jih tudi eksorfini) bi teoretično lahko imeli podoben vpliv na možgane kot opiati, saj imajo podobno kemično sestavo in se vežejo na iste receptorje. Obstajajo hipoteze, da bi opioidni peptidi lahko imeli vpliv na bolezni, kot sta avtizem in shizofrenija. Te hipoteze so en izmed razlogov za uporabo t.i. brezglutenske in brezkazeinske diete pri otrocih z avtizmom. Žal pa klinične raziskave niso pokazale večjih pozitivnih učinkov takšne diete na paciente z avtizmom (1,2).

Preberite tudi: 

 
Komentiraj

Posted by na 18/04/2012 in Medicina, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: