RSS

Jušna osnova

29 Mar

Domača jušna osnova

Priprava jušne osnove je pogosta praksa tradicionalne prehrane po vsem svetu. Različne kulture so na ta način maksimizirale prehransko vrednost in okusnost hrane, ki je niso imele vedno na pretek. Pomembna pa je tudi v 21. stoletju, saj na ta način dodobra izkoristimo živila živalskega izvora in posledično zmanjšamo vpliv na okolje. Poleg tega je želatina, ki je v jušni osnovi prisotna v večjih količinah, vsestransko zdravilna snov.

Najpreprostejši način za pripravo jušne osnove je, da imamo v zmrzovalniku vedno pripravljeni t.i. “jušni vrečki”. To sta lahko dve plastični vrečki (ali posodi oz. karkoli vam najbolj ustreza), v kateri lahko kadarkoli spravimo ostanke hrane. V eno spravljamo zelenjavo, npr. olupke korenja, liste čebule (brez zunanjih rjavih listov), ostanke redkvice itd. Druga vrečka je namenjena ostankom živalskega izvora, npr. kostem, ribjim glavam, repom, hrustancu…

Primeri zelenjave, ki jo lahko porabimo za kuhanje juhe:

  • Zelenjavni olupki
  • Ostanki korenaste zelenjave
  • Čebulni listi
  • Ovenela zelenjava
  • Peclji špargljev

Primeri živalskih ostankov, primernih za juho:

  • Kosti
  • Hrustanec
  • Ribje glave in repi
  • Piščančje noge
  • Goveji rep
  • Skorja parmezana

V juho ne spadajo:

  • Zunanji (rjavi) listi čebule
  • Umazana živila
  • Pokvarjena, gnila ali smrdeča živila
  • Zeleni deli zelene, zeleni deli korenja in druge grenke zeli

Najlaže je pripraviti zelenjavno jušno osnovo. Preprosto vzemite nekaj zelenjave iz vaše zelenjavne jušne vrečke in jo dajte v posodo z vodo. Kuhajte 1 uro, nato precedite.

Najbolj okusna je kostna juha, bogata z minerali in želatino. Kosti morajo biti narezane, saj edino tako tekočina pride v stik s kostnim mozgom. Položite jih v posodo, prelijte z vodo, dodajte 2 žlici kisa in kuhajte 1-20 ur. Eno uro pred koncem kuhanja dodajte v posodo še zelenjavo. Ko je juha kuhana, vse skupaj precedite. Velike kosti, kot so goveje ali ovčje, je potrebno kuhati dlje, da se izloči čim več hranilnih snovi in okusa, tanjše piščančje in ribje kosti pa potrebujejo manj časa. Kis pospeši izločanje mineralnih snovi v juho.

Juha iz ribjih glav je prav tako zelo okusna in hranljiva. V njej je veliko mineralov (vključno z jodom), omega-3 maščobnih kislin in vitamina A (iz ribjih oči). Ribje glave so zelo poceni, dobite pa jih v vsaki ribarnici. V vodi jih  kuhamo eno uro skupaj z zelenjavo in dvema žlicama kisa, nato vse skupaj precedimo. Meso ločimo od kosti in ga dodamo jušni osnovi.

Preberite tudi: Želatina kot zdravilo in pomembna sestavina prehrane

 
3 Komentarjev

Posted by na 29/03/2012 in Kuharski recepti, Prehrana

 

Značke: , , , , , , , ,

3 responses to “Jušna osnova

  1. mmazii

    29/03/2012 at 20:14

    Super! A poznaš koga, ki to prakticira🙂 ?

     
    • perovskia

      30/03/2012 at 08:56

      Poznam, menda se super obnese. Ostanke hrane, ki jih ponavadi mečemo proč, tako spremenimo v okusno domačo jušno osnovo (ki jo mimogrede lahko spraviš tudi v zamrzovalnik in uporabljaš po potrebi). Pa s kuhanjem sploh ni veliko dela!

       

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: