RSS

Prehranska nagrada: dominanten faktor pri debelosti, VI. del

21 Mar

Avtor: dr. Stephan Guyenet, Whole Health Source

Možganski centri za nagrado lahko vplivajo na točko ravnotežja telesne maščobe

Dopamin je nevrotransmiter (kemikalija, ki pošilja signale med nevroni), ki v naših možganih služi kot glavni posrednik nagrade in motivacije. Že desetletja je znano, da injekcije dopamina v možgane zmanjšajo količino zaužite hrane, in da je to zmanjšanje v glavnem posledica vpliva dopamina na hipotalamus (glavna regija, ki kontrolira telesno maščobo) (1). Nevroni, ki proizvajajo dopamin v centrih za nagrado, se stikajo z nevroni v hipotalamusu, ki regulirajo telesno maščobo (2). Pred kratkim sem naletel na članek raziskovalca po imenu dr. Hanno Pijl iz Univerze Leiden na Nizozemskem (3). Gre za zelo dober pregled dokazov, ki signaliziranje dopamina povezujejo z debelostjo preko njegovih učinkov na hipotalamus. Priporočam ga vsem znanstvenikom, ki bi želeli prebrati več o tem.

Povečano signaliziranje dopamina, še posebej preko receptorja D2, lahko zmanjša in v nekaterih primerih celo popolnoma ozdravi debelost pri glodalcih, zrejenih s pomočjo posebnih diet, sezonsko zrejenih živalih (veverice, hrčki ipd.) in predebelih ljudeh (4). A ne samo to, povečano signaliziranje dopamina lahko pospeši bazalni metabolizem in zmanjša metabolične abnormalnosti, povezane z debelostjo, še preden pride do izgube maščobnega tkiva. To pomeni, da imajo ti krogotoki neposredno kontrolo nad metabolizmom in posredno vplivajo na količino telesne maščobe (5). Velja pa tudi obratno –  ljudje, ki imajo genetsko ali z mamili povzročeno zmanjšano signaliziranje receptorjev D2, hitreje pridobivajo na teži (6,7).

To podpira teorijo, ki sem jo le redko opazil v znanstveni literaturi: centri za nagrado in verjetno tudi sama prehranska nagrada imajo neposreden vpliv na telesno težo in metabolizem. Dele te teorije so nekateri znanstveniki že omenjali, nikoli pa še nisem zasledil, da bi kdo dokaze iz psihologije, farmakologije in nevrobiologije povezal v eno samo koherentno hipotezo. 

Zasvojenost in prekomerna telesna teža

Ljudje, ki zaradi svoje genetske zasnove proizvajajo manj receptorjev za dopamin D2, so nagnjeni k višji telesni teži, poleg tega pa so tudi bolj podvrženi zasvojenostim, kot so mamila ali pretirano igranje iger na srečo (8,9,10). Z drugimi besedami, na nagrajujoč stimulus se odzivajo drugače od ostalih in so nagnjeni k patološkemu vedenju, povezanem z visoko nagrajujočimi stvarmi.

Več ko nosi posameznik telesne maščobe, manj D2 receptorjev je na voljo za vezavo dopamina* (11). Do enake situacije pride tudi v možganih ljudi, zasvojenih z mamili (12). V primeru zasvojenosti z mamili zmanjšano signaliziranje dopamina vodi k ponovnemu iskanju mamil, ki predstavljajo kompenzacijo za “pomanjkanje nagrade”. Zgoraj napisano temelji na hipotezi, da visoko nagrajujoča mamila ali hrana sčasoma povzročijo, da možgani postanejo neobčutljivi na prehransko nagrado, kar ustvari začaran krog, v katerem ljudje iščejo več in več prehranske nagrade, da bi dosegli enako nagradno signaliziranje dopamina v možganih. V dobro napisanem preglednem članku Food reward, hyperphagia and obesity dr. Hans-Rudolph Berthoud in sodelavci kronično uživanje visoko nagrajujoče hrane opisujejo kot “napredujoč, zasvojujoč proces, ki vodi do debelosti” (13). Prav tako bodo glodalci, navajeni na človeški “junk food”, utrpeli marsikaj, da bodo prišli do njega, in to tudi v primeru, ko imajo prost dostop do neomejenih količin nepredelanih briketov za glodalce (14).

Komentator na mojem blogu me je nedavno usmeril k raziskavam dr. Roberta Pretlowa, ki preučuje debelost pri mladih. Dr. Pretlow je objavil prezentacijo, kjer opisuje rezultate svojih raziskav (15). V njej je zapisal nekaj zanimivih stvari:

  • Veliko mladih se opisuje kot zasvojene s hitro hrano. Vedo, da je nezdrava, a si ne morejo pomagati, da je ne bi jedli.
  • Veliko mladih pravi, da se s pomočjo takšne hrane spopadajo s stresom — nezdravim družinskim okoljem, pritiski v šoli, pomanjkanjem spanja itd.
  • Nekateri ugotavljajo, da želja oz. potreba po prenajedanju izgine in da shujšajo, če se jim uspe dovolj dolgo izogibati nezdravi hrani.

Mislim, da je stresen način življenja ena izmed stvari, ki žene ljudi, da jedo visoko nagrajujočo hrano. Takšna hrana začasno pomirja in zmanjšuje stres (16,17). Hrana, ki jo ljudje najpogosteje izbirajo za potešitev stresa, so:

  • Bomboni/čokolada
  • Sladoled
  • Čips
  • Piškoti/torte
  • Hitra hrana
  • Pizza

Sam gledam na takšno hrano kot na maksimalno nagrajujočo hrano. Če želimo znižati prehransko nagrado, se moramo najprej odpovedati tej hrani, ki odgovarja vsem glavnim kriterijem za nagrajujočo hrano – je kalorično bogata, sestavljena iz kombinacije maščob, škroba, sladkorja, soli, glutamata (vključno z ojačevalci okusa), ni grenka, obenem pa ima prijetne in konsistentne arome. Verjetno pa obstajajo tudi druge nagrajujoče lastnosti takšne hrane, ki jih zaenkrat še ne poznamo.

Sklep

Sem mnenja, da dokazi kot celota kažejo, da kronično uživanje hrane s pretirano nagradno vrednostjo povzroča nenormalnosti v delih možganov, ki regulirajo telesno maščobo, metabolizem in nagrado/motivacijo. To lahko vodi do debelosti in metaboličnih motenj ter povzroči zasvojenski oz. kompulziven odnos do hrane in drugih stvari. Kombinacija zlahka dostopne visoko nagrajujoče hrane in stresnega življenja, ki nas žene, da takšno hrano zaužijemo vedno znova, je zelo verjetno en glavnih vzrokov za epidemijo debelosti, diabetesa in morda tudi drugih zdravstvenih problemov razvitih držav.

* Bolj specifično v striatumu.

Advertisements
 
Komentiraj

Posted by na 21/03/2012 in Prehrana

 

Značke: , , , , , , , , ,

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: