RSS

Uvedba zdrave prehrane v šolah

07 Mar

Predstavljajte si srednjo šolo, kjer se učenci obnašajo lepo — nobenih problemov z disciplino, nobenih ekscesov in agresije. Učenci se brez večjih problemov osredotočajo na šolsko delo. Tak je primer srednje šole v Wisconsinu, ZDA, ki jo od ostalih srednjih šol ločuje le en faktor — prehrana.

Leta 1997 je omenjena šola  uvedla program zdrave prehrane. Jedilnice kar naenkrat niso več nudile hitre hrane; zamenjale so jo sveže solate, meso, polnovredne žitarice in sadje. Odstranili so avtomate za pijačo in jih nadomestili s kvalitetno pitno vodo.

Zgoraj omenjeni prehranski program temelji na ugotovitvah dr. Feingolda, ki so danes stare že približno 40 let. Dr. Feingold je za boljše zdravje, učenje in obnašanje otrok predlagal eliminacijo aditivov — sintetičnih barvil, okusov in konzervansov BHA, BHT in TBHQ. Še boljše rezultate lahko dosežemo z novejšo, bolj izpopolnjeno eliminacijsko dieto FAILSAFE.

Po petih letih takšnega prehranjevanja na dotični šoli so bili rezultati očitni. V letnih poročilih je videti, da šola praktično ni imela falirancev, izključitev, uporabe mamil in orožja ter samomorov. Še več, celo povprečne ocene so se precej izboljšale. Govorimo o šoli, kjer so imeli v preteklosti precejšnje probleme tako z disciplino kot z orožjem.

Nekateri kritiki pravijo, da so takšni prehranjevalni programi za večino šol predragi. A stroški vandalizma, onesnaževanja in zagotavljanja varnosti so v šoli v Wisconsinu upadli za toliko, da je to odtehtalo stroške zdravih malic.

V preteklosti jih zdravstvo večinoma ni podpiralo, zdaj pa se programi zdrave prehrane v šolah vse bolj uveljavljajo, saj predstavljajo rešitev, ki bi lahko občutno zmanjšala problem vedenjskih motenj, nasilja in učnih problemov.

 
2 komentarja

Posted by na 07/03/2012 in Prehrana

 

Značke: , , , , , , ,

2 responses to “Uvedba zdrave prehrane v šolah

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: